Dags för ny bostads­politisk kampanjdag

Efter fjolårets stora genomslag har kampanjen Nej till Marknadshyra i år lagt till ”Ja till en social bostadspolitik” i kampanjnamnet, för att markera att man nu breddar sitt fokus. Bland de krav som ingår i kampanjens plattform som antogs tidigare i år finns att allmännyttan åter ska vara hyresnormerande och att vinstkravet ska skrotas, att bostadspolitiken ska klimatomställas och att ”statens diskriminering av hyresrätter jämfört med ägt boende måste upphöra”.
NYHETER | Rasmus Klockljung

Kampanjledningen skriver i ett uttalande: ”Allas rätt till ett hem är grunden i bygget av ett tryggt samhälle. Vi har fått nog och tänker inte vara tysta om 30 år av bostadspolitisk utförsbacke och många dåliga riksdagsbeslut som började med att man lade ner bostadsdepartementet på 1990-talet. Sedan dess har rätten till en anständig bostad som alla kan ha råd med attackerats från alla håll genom decentralisering av bostadsförsörjningsansvaret, privatisering av det gemensamt ägda hyresbeståndet via ombildningar och utförsäljningar, renovräkningar, indragningar av besittningsrätten, omåttliga skattelättnader som regnar över (belånat) bostadsägande samt skyhöga bostadspriser.
Det är några månader kvar till valet 2022 och partier verkar vara helt likgiltiga för en viktig fråga som berör minst tre miljoner svenskar som bor i hyresrätt samt alla ungdomar som drömmer om att kunna flytta hemifrån, flytta ihop, plugga eller bilda familj.”

På lördag 9 april hålls årets första nationella kampanjdag, med demonstrationer i en rad städer.
I Stockholm hålls först lokala manifestationer i en rad förorter och kranskommuner innan deltagarna samlas för en gemensam demonstration på Sergels torg.
Bland talarna finns representanter för såväl kampanjens samordningsgrupp som andra organisationer, som till exempel
J­­agvillhabostad.n­u.

I Göteborg kommer Mahasti Hashemieh, som ingår i samordningsgruppen och även är ordförande för föreningen Alla ska kunna bo kvar, vara konferencier för demonstrationen. Hon berättar för Internationalen att talarlistan bland annat kommer innehålla Feministiskt initiativs partiledare Teysir Subhi, som även är kommunfullmäktigeledamot i Göteborg, samt representanter för Ung vänster, Jordens vänner, Rättvisepartiet socialisterna och andra organisationer.