Socialdemokraten Mohamed Nuur till V

▶ Järvaprofilen går över till Vänsterpartiet
▶ ”Politik handlar om klass och jämlikhet”

– Jag tror fortfarande på socialdemokratin, men inte på Socialdemokraterna.
Mohamed Nuur, 30, från Rinkeby i Stockholm har beslutat sig. Efter åtta år som socialdemokrat, fem år som ordförande i den lokala S-föreningen samt ersättare i kommunens socialnämnd och i riksdagen tar han klivet över till Vänsterpartiet.
Vid en presskonferens i Stockholmsförorten Kista på söndagen presenterades han av Aysha Jones, grundare av Black Lives Matter i Sverige, med orden: ”min fina goda broder” plus en glimt av hur hon mötte honom. ”Som hårt arbetande mamma var jag försenad hem en dag.” Hennes äldste son som egentligen inte klarar sig själv ensam, satt själv och rädd på gården. ”Från ingenstans kommer den här härliga människan invalsande och hittar min lille pojke där han sitter och gråter och undrar var hans mamma är.” Trots att Mohamed då är en främling lyckas han trösta och ge pojken trygghet tills mamma kom. ”Det gjorde hela min familj till socialdemokrater”, log Aysha Jones.

Aysha Jones. Foto: Håkan Blomqvist

Men det var då. För Mohamed Nuur har Socialdemokraterna gått högerut. Först med förändringen av migrationspolitiken 2015, sedan med försämringen av arbetsrätten, så kom marknadshyror och högersvängen i kriminalpolitiken. Och än värre, att regera på en budget med Sverigedemokraternas signatur.
– Jämlikhet har varit min grundsyn, jag kunde inte längre kalla mig socialdemokrat, säger Mohamed Nuur och understryker att han inte är en person som byter parti som andra byter skjortor.
– Men Vänsterpartiet är det enda parti som försvarade LAS och satte stopp för marknads­hyror. Ja, det är det enda socialistiska partiet i riksdagen.
Så till sist fattade han beslutet.
– Idag kan jag med stolthet säga att jag är medlem i Vänsterpartiet.

Mohamed Nuur vill arbeta för en starkare vänster där politik handlar om klass och jämlikhet med insikt om att stora delar av dagens arbetarklass har utomeuropeiska rötter. ”Sverige, förorten, landsbygden”, är hans teman. ”Vårt samhälle splittras. Landsbygden liksom förorten töms på myndigheter och service”. Förhoppningen är att vänstern ”tar sig ur den politiska bubblan, lägger öronen mot marken” och formulerar sin politik utifrån behoven, oavsett opinionsmätningar.
– När Tullverket säger att det behövs mer personal om man ska ha en chans att stoppa vapnen, då måste man lyssna på det. När socialtjänsten säger att socialsekreterarna behöver extra kollegor, annars tappar de hälften av barnen. Då måste vi höra på det. När polismyndigheten säger att bara poliser inte kan hejda brotten utan att vi måste satsa på det förebyggande, då måste vi lyssna på dem.
– Vi är inte ett fattigt land, den ursäkten duger inte längre.
Mohamed Nuur, uppvuxen i Stockholmsförorten Tensta, politiskt engagerad i Rinkeby och barnskötare i Spånga med starkt pedagogiskt engagemang, är djupt förankrad och välkänd i Västerort. Vid riksdagsvalet 2018 fick han över 2 700 personkryss på Socialdemokraternas valsedel, bara Anders Ygeman fick fler – trots att Ygeman toppade listan medan Nuur stod på plats 17.
Och nu?
– Det är upp till Vänsterpartiet var de vill placera mig och jag gör mest nytta.
Men en sak tycks säker. Mohamed Nuur överger inte förorten där han vuxit upp och lever och har sin förankring. ”Det här är en del av någonting större”, menade Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler vid presskonferensen och redogjorde för partiets formidabla medlemsökning. Möjlig orsak? ”Vi är ett parti man kan lita på.”
Förhoppningsvis kan Mohamed Nuur bidra till det.

Håkan Blomqvist