Vem tjänar på kriget i Ukraina?

Är kriget i Ukraina enbart ett resultat av den ryska regimens imperialistiska hunger, eller är det i själva verket början på en ny uppdelning av världen mellan USA och Kina? Bland socialister runtom i världen går åsikterna isär. Vad handlar kriget egentligen om och hur kan det hela sluta? Per Leander har lyssnat på två digitala föreläsningar och samlat synpunkter från Boris Kagarlitskij, Ilja Matvejev, Suzi Weissman och Gilbert Achcar.

FOKUS | Per Leander

Vid en digital föreläsning om de ekonomiska förklaringarna bakom kriget i Ukraina, som anordnades av University of California den 4 april, talade den ryske marxistiske historiken Boris Kagarlitskij, som precis avtjänat en tio dagar långt fängelsestraff för att ha deltagit i en demonstration mot kriget.

Kagarlitskij började med att konstatera att även om han själv nu också tror att Putin har blivit mer eller mindre galen och gjort en enorm missbedömning när han gav sig på att försöka erövra hela Ukraina, så är det en felaktig utgångspunkt att skylla hela kriget på Putins galenskap och till synes plötsliga infall, om man ska förstå vad som händer och varför. Det som har lett fram till det här kriget är att världskapitalismen befinner sig i en djup kris som orsakades av finanskrisen 2008, och som bara har blivit värre sedan dess. Något som framför allt känns av i de länder som tillhör den kapitalistiska världsordningens periferi, som Ryssland och Ukraina.

– Man ska komma ihåg att den ryska regimen välkomnades i Väst under de första åren av Putins styre, fram tills den globala ekonomiska krisen bröt ut 2008, då relationerna började försämras till följd av den nyliberala världsordningens kris. Det innebar att gamla motsättningar förvärrades och nya motsättningar uppstod. Det ledde till en konflikt mellan Ryssland och Väst, vilket i grunden också är vad kriget för kontrollen över Ukraina handlar om, sa Boris Kagarlitskij. 

Det som för stunden framstår som galenskap, blir mera logiskt när man ser vad som har hänt över en längre tid. Det här kriget började inte över en natt utan är resultatet av en flera år lång dragkamp mellan Väst och Ryssland över inflytandet i Ukraina, och ett försök att ta sig ur den kapitalistiska krisen genom att flytta fram sina positioner på den globala spelplanen.

– Om vi studerar vad som har hänt de senaste åren är det klart att båda sidor har drivit fram den här konflikten. Samtidigt ska vi inte blunda för hårda fakta, nämligen att det är Ryssland som nu på allvar har startat det här kriget och är den aggressiva parten som måste fördömas för sitt agerande, sa Kagarlitskij. Han menade dock att allt tyder på att Ryssland kommer att förlora kriget och att den till synes så mäktiga ryska militärmakten har visat sig vara bara en skugga av vad den tidigare har varit.

– Det är redan helt uppenbart att den ryska armén inte klarar av att utkämpa ett större krig. Och sanningen är att den ryska armén också är ett offer för den korrupta regimen, då allt som gick att stjäla från militären har stulits av oligarkerna på samma sätt som de stal allt annat från staten efter Sovjetunionens fall. Om, eller snarare när, Ryssland förlorar kriget kommer det att i sin tur leda till slutet för Putinregimen, menade Kagarlitskij. Men han varnade också för att det som kommer efter kan bli något mycket värre.

– Putin och hans klick har varit en katastrof för Ryssland, och det är så klart väldigt viktigt att vi så fort som möjligt blir av med honom. Men det vi nu står inför är början på en mycket farlig tid av oro, sönderfall och förändring, sa Boris Kagarlitskij. 

En annan rysk marxist som talade på mötet var Ilja Matvejev, som definierade Ryssland som en ”sub-imperialistisk” nation, vars ekonomi bygger helt på export av råvaror som olja och gas, medan man är beroende av att importera förädlade varor vad gäller i princip allt från mat och medicin till högteknologisk teknik. Ryssland kan inte överleva utan den här handeln, så de västerländska sanktionerna riskerar att leda till en mycket snar ekonomisk kollaps, menade han.

Putin skulle därför inte ha startat det här kriget om han inte var helt övertygad om att han backades upp av Kina ekonomiskt. Efter att i 30 år, sedan Sovjetunionens fall, huvudsakligen ha försökt orientera sig västerut, där ryssarna känt att man inte har fått vara med och bli accepterade som en likvärdig partner, väljer Ryssland nu i stället att söka sig till Kina.

– Vi har inte längre en global ekonomi som domineras av USA, utan det har utkristalliserat sig två poler med Kina som den andra stora makthavaren i världen. Ryssland har nu valt att alliera sig med Kina, även om Ryssland snarare lär bli en kinesisk koloni i stället för en partner. Ryssland kommer ha samma underordnade roll som man hade i förhållande till Väst, nämligen att exportera sina råvaror i utbyte mot kinesiska produkter och teknologi, sa Ilja Matvejev.

Han menade att det blir en mörk framtid för Ryssland, för nu kommer Putinregimen att sluta låtsas att man är en demokrati enligt västerländsk modell, och i stället bli en fullfjädrad diktator precis som Kina. 

På mötet deltog även den amerikanska socialisten och debattören Suzi Weissman, som höll med om att det vi nu ser kommer att leda till en ny världsordning i vilket USA och Kina blir de stora vinnarna. De är bara USA och Kina som tjänar på ett krig mitt i Europa, medan EU och Ryssland är de stora förlorarna som nu blir underställda USA respektive Kina ekonomiskt och politiskt. Men i dagsläget är situationen så klart värst för det ukrainska folket som har hamnat mitt i denna konflikt mellan imperialistmakterna, varav ingen egentligen bryr sig om dem.

– Vi hade fel om det här kriget, för vi trodde inte att det skulle kunna hända, just eftersom det var så otänkbart. Men det står också klart att Putin har räknat fel. Han har misslyckats att erövra Ukraina, vars folk nu är mer enat än någonsin. Och han har misslyckats med att splittra EU och Nato, som nu har slutit sig samman under USA:s ledarskap, sa Suzi Weissman och fortsatte:

– Putin håller på att förlora kriget, men han är inte klar. Det värsta kan fortfarande hända. Putin kommer att försöka behålla makten till varje pris, det återstår att se hur långt han är beredd att gå. 

Medan de flesta deltagarna på mötet, som organiserades av University of California, hade en dyster syn på utvecklingen i världen, försökte den libanesisk-brittiske socialisten Gilbert Achcar förmedla en mer hoppfull bild vid ett digitalt solidaritetsmöte för Ukraina som anordnades den 5 april av den schweiziska organisationen Bewegung für den Sozialismus, som tillhör Fjärde Internationalen. Där argumenterade Gilbert Achcar för varför socialister villkorslöst måste stödja den ukrainska sidan och menade att en seger för Ukraina skulle medföra en seger för oss alla, inklusive det ryska folket.

– För ju bättre deras motstånd mot den ryska invasionen går, desto bättre kommer det att gå för de ryssar som kämpar mot kriget och den ryska imperialismen. Samma sak gäller för hela världen. Detta är en avgörande kamp mot imperialismen som nu utkämpas, sa Gilbert Achcar och jämförde med det vietnamesiska folkets kamp mot USA, vars seger försvagade USA-imperialismen avsevärt de kommande decennierna.

– Det vi ser i Ukraina nu är på samma sätt ett folkets krig. Det märks också i moralen hos de stridande. Det är tydligt att de soldater som försvarar sitt land och sina familjer är mer motiverade att strida, medan de ryska soldaterna förstår att de har skickats som kanonmat i ett smutsigt invasionskrig. 

Tänk i stället om den ryska armén lyckas ta kontroll över Ukraina och genomföra ett regimskifte i Kiev enligt Moskvas egen modell. Det skulle vara en katastrof inte bara för Ukraina, utan för den ryska oppositionen och hela världen, menar Achcar. Dessutom skulle det bara stärka Nato och krigshetsarna i Väst.

– Redan nu har Vladimir Putin gett Nato en fantastisk gåva genom att starta det här kriget. Fram till dess var det som att Nato höll på att bli irrelevant, men nu har Nato enats och stärkts, med nya länder som Finland som vill ansluta sig.

Vidare varnade han för ”campism”, det vill säga att bara för att man är mot USA-imperialismen, så ska man inte falla för att stödja den andra sidan. Det är inte längre det socialistiska Sovjetunionen och det kapitalistiska USA som står mot varandra i två motsatta block, utan dagens Ryssland är också en imperialistisk makt. Om Ukraina vinner kriget blir det en seger för alla demokratiska krafter i världen, menade Achcar, men om Ryssland vinner blir det de reaktionära krafterna som skjuter fram sina positioner.

– Ryssland har den mest uppenbara högerextrema regimen i världen idag under Putin. Om han skulle segra skulle det stärka högern i hela världen, sa Gilbert Achcar och menar att därför måste socialister villkorslöst stödja det ukrainska motståndet, inklusive genom att stödja vapenleveranser till Ukraina och hårda ekonomiska sanktioner mot Ryssland.