Hyresrättsaktivister uteslutna

NYHETER | Rasmus Klockljung

För en dryg månad sedan berättade Internationalen om att hyresrättsaktivisterna Mahasti Hashemieh och Britta Brus i Göteborg blivit suspenderade av Hyresgästföreningens regionstyrelse. Nu har de båda uteslutits ur föreningen med omedelbar verkan. Orsaken uppges vara att de upprepade gånger ska ha brutit mot föreningens stadgar, men de har själva inte fått några som helst förklaringar av vad dessa stadgebrott ska ha bestått i.
Mahasti Hashemieh och Britta Brus fick beskedet i varsitt mejl med i det närmaste identisk lydelse. Internationalen har läst breven, och precis allt som står i beskedet som Britta Brus fick återfinns även i Mahasti Hashemiehs uteslutningsbesked. Det står bland annat att de båda ska ha ”använt härskartekniker och ett aggressivt beteende”, vilket de kraftfullt tillbakavisar och säger att de snarare själva blivit utsatta för detta, inklusive sexism och rasism, vid ett flertal tillfällen.

Hur reagerade du när du fick beskedet om uteslutning?
– Jag blev ganska förvånad trots allt, med tanke på att majoriteten av de som sitter i regionstyrelsen tidigare har profilerat sig genom att kritisera uteslutningar av bland annat Kristofer Lundberg (tidigare ordförande i HGF Västra Sverige som uteslöts 2020). Ändå tog de det här beslutet, säger Mahasti Hashemieh.
– Några dagar innan beslutet fattades skickade jag och Britta en påminnelse om ett mail vi skickat fyra veckor tidigare där vi bett att få svar på våra frågor och en kopia på beslutet om suspenderingarna. Vi fick aldrig svar.
– Jag blir beklämd när regionstyrelsen försöker låtsas att man har kallat oss till några möten och att man har försökt prata med oss. Det har inte hänt! Att fatta det här beslutet är beklagligt. Det känns som många steg bakåt i kampen för hyresrätten, bort från att vara en folkrörelse.

Uteslutningen motiveras även med att Mahasti Hashemieh och Britta Brus genom sitt ”agerande på sociala media riskerar att skada Hyresgästföreningens anseende”. Båda har varit öppet kritiska, bland annat i sociala medier, mot exempelvis tidigare uteslutningar och suspenderingar av andra medlemmar.

Under de senaste månaderna har Hyresgästföreningen på riksnivå gjort livesändningar om bostadspolitik dit de bjöd in riksdagspartiernas ungdomsförbund. När de den 25 maj gjorde ett inlägg om en livesändning med Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna möttes det av hård kritik från ett stort antal personer som i kommentarer menade att detta inte går ihop med föreningens värdegrund. En av dessa var Mahasti Hashemieh som citerade Hyresgästföreningen stadgar om att ”Hyresgästföreningen står för alla människors lika värde och rättigheter.” Det står också att ”Hyresgästföreningen ser diskriminering av människor som ett hot mot samhällsutvecklingen. Vi accepterar inte rasism, främlingsfientlighet eller annan
kränkande behandling.”

– Föreningen går emot sin egen värdegrund och pratar med SD:s ungdomsförbund, som har gjort inlägg om att skicka ”hem” somalier och afghaner. För några år sedan bjöd Hyresgäst­föreningen inte in SD som inte ansågs dela deras värdegrund. Vad har hänt sedan dess?
Inlägget hon syftar på gjorde Ungsvenskarna den 24 maj, då de under rubriken ”Återvandring nu!” – ett uttryck som Alternativ för Sverige annars brukar använda – skrev att de ”anser att även somalier och afghaner bör få hjälp att återvända hem” av Migrationsverket.

Britta Brus och Mahasti Hashemieh är även aktiva utanför Hyresgästföreningen, bland annat i samordningsgruppen för kampanjen Nej till marknadshyra – ja till en social bostadspolitik, och när beskedet om suspenderingarna kom agerade aktivister fort. Kampanjen startade en namninsamling till stöd för duon som inom ett dygn fick över 2 000 underskrifter och 3 000 på en vecka. Stödet betyder mycket, berättar Mahasti Hashemieh.

– Jag har fått samtal från folk som hittade mitt telefonnummer och ringde för att säga att de står på vår sida. På gatan har folk känt igen oss och kommit fram och bett oss att inte ge upp. Många personer har skrivit till regionstyrelsen, och mer än 55 har även skickat kopia på breven till Nej till marknadshyra, däribland forskare och förtroendevalda inom Hyresgästföreningen i hela landet. De har skrivit så starkt formulerade brev att jag blir mållös. Jag hoppas att folk fortsätter skriva under protestlistan, för om några veckor kommer den lämnas in till regionstyrelsen.

Internationalen har sökt styrelsen för Hyresgästföreningen region Västra Sverige, som svarar att ”vi kommenterar inte enskilda ärenden.”


BILD: Mahasti Hashemieh