Järvaveckan inledde sommarens valrörelse

▶ Folkfest och valkampanjande på samma gång
▶ Riksdagspartierna minus SD, men plus F! deltog
▶ Rasmus Paludan misslyckades med att provocera

NYHETER | Carmen Sandiego

Valrörelsen är igång. Det kan konstateras efter att Järvaveckan ägde rum förra veckan med fem dagars folkmyller bland såväl internationella som lokala organisationer, och med åtta partiledarframträdanden och ett antal liveartister. På Spånga idrottsplats i nordvästra Stockholm samlades många tusen människor, till stor del invånare från närområdet i Järva, som trotsade regnet under några av dagarna medan en lång rad organisationer gjorde sitt bästa för att locka dem med just sina frågor.

Här fanns Amnesty, vars kör sjöng vid ingången på lördagen, Läkare utan gränser, Svenska Afghanistankommittén, Hyresgästföreningen och många andra sida vid sida med lokala krafter som Folkets Husby. Sju av åtta riksdagspartier – Sverigedemokraterna valde ju att avstå från att medverka – samt Feministiskt initiativ hade också varsitt tält och höll partiledartal på stora scenen.

Tyvärr präglades en stor del av uppmärksamheten dagarna inför Järvaveckan av att rasisten Rasmus Paludan fick tillstånd att hålla manifestationer. Han hänvisades till en avspärrad parkering en bit utanför området där knappt några andra än poliser och journalister närvarade, men oron gjorde ändå att många människor inte vågade besöka Järvaveckan. Hela evenemanget inleddes med att barn från lokala skolor skulle delta i en stafettlöpning, men flera av skolorna valde att ställa in av rädsla för oroligheter. Paludan själv drog dagligen runt inne på området med ett filmteam i släptåg i hopp om att lyckas provocera någon, men blev fullständigt och rättmätigt ignorerad.

Under partiledartalen ägnade sig Ulf Kristersson åt att angripa justitieminister Morgan Johansson inför tisdagens misstroendeomröstning och Ebba Busch menade att ”alla ska ha möjlighet att bli medelklass”. Nooshi Dadgostar från Vänsterpartiet sade att ”vi behöver återupprätta den svenska arbetslinjen” och Miljöpartiets Märta Stenevi kritiserade rasism och högeroppositionens retorik.

LÄS OCKSÅ: Riksdagsparodi i skuggan av stridsfartyget Kearsarge

Feministiskt initiativs partiledare Teysir Subhi lyfte att Järva drabbats hårt av covidpandemin genom att många invånare inte kunnat jobba hemifrån, och betonade att ”utan kvinnors arbetskraft stannar samhället, även när det inte råder en pandemi”. Fi går till val på att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för kommunanställd omsorgspersonal, och vill att det på sikt ska bli den nya heltidsnormen.
– Rätten till en trygg bostad är en mänsklig rättighet, inte en vara på en marknad, sade Teysir Subhi och poängterade sambandet mellan bostadsbristen och svårigheten för våldsutsatta att kunna ta sig ur en våldsam relation.
– Vi måste se till så att alla svenskar har en trygg bostad som de har råd att bo i. Vi måste bygga fler billiga hyresrätter. Vi måste få stopp på trångboddheten, och vi måste stoppa renovräkningarna.

Hon lyfte även Feministiskt initiativs program med 92 punkter för att stoppa mäns våld mot kvinnor, och tog precis som andra partiledare upp gängvåldet, men med en radikalt annan ingång. Istället för att som andra partier kräva högre straff och hårdare tag betonade Teysir Subhi vikten av det förebyggande arbetet och att ”det börjar redan i förskolan och grundskolan”. Fi vill utöka elevhälsan, och menar att det är avgörande att fler elever blir behöriga att gå gymnasiet. Även klimatet och militären lyftes, återigen med kopplingar som inte riksdagspartierna har för vana att nämna.
– Varje krona som läggs på den klimatförstörande militären är en krona som inte läggs på att ställa om vårt samhälle så att våra barn ska kunna överleva framtiden. Många partier har nu under Järvaveckan pratat om hur viktig och nödvändig klimatomställningen är. Jag håller med, men det finns ingen forskare som tror på att det går att skapa en rättvis omställning genom tillväxt, oavsett om den kallas grön eller hållbar. Feministiskt initiativ vill se en rättvis klimatomställning där naturens rättigheter går före vårt vurmande för tillväxt.

Järvaveckan är sedan 2016 en årligt återkommande träffpunkt för politiska partier, intresseorganisationer och företag att samlas på Spånga IP för att diskutera politik och samhällsfrågor.


BILD: Feministiskt Initiativs partiledare Teysir Subhi på Järvaveckan. FOTO: Jolene Larsén-Kilan