Protester mot Allmännyttans skambud

PÅ PLATS | Håkan Blomqvist

Bortåt trehundra hyresgäster hade mött upp utanför Stockholmshems kontor vid Hornsgatan i Stockholm på måndagen. Samtidigt genomfördes liknande samlingar utanför Svenska Bostäder i Vällingby och Familjebostäder i Hammarby sjöstad. Det handlade om protester mot Allmännyttans skambud på nära nio procent i årets hyresförhandlingar – som bolagen dessutom strandat för att ge den partsammansatta så kallade Hyresmarknadskommittén makt att besluta om höjningarna.

Medan nätverket Nej till marknadshyra och många av de protesterande krävde frysta hyror i dagens ekonomiskt svåra läge lade Hyresgästföreningen sitt motbud på 2,8 procent varvid bolagen lämnade förhandlingsbordet.

De allmännyttiga bolagen, som ägs av stockholmarna, är hyresvärdar för 75 000 lägenheter med 150 000 hyresgäster och gjorde år 2021 sammanlagda vinster på nära två miljarder kronor.

Det nya styret i Stockholm med Vänsterpartiets Clara Lindblom som fastighetsborgarråd, sänkte avkastningskravet med drygt sex procent för att möjliggöra motsvarande sänkning av bolagens hyreskrav, något som bolagen helt nonchalerat. Krav har därför ställts av hyresaktivisterna att styret ska använda sig av de arbetsordningar för bolagen som ytterst lägger beslutsmakten hos bolagens ägare, det vill säga Stockholms stad. Dilemmat här vore förstås att lyfta bort hyressättningen från förhandlingssystemet och skapa ett prejudikat även för eventuella framtida högerstyren.
Det var emellertid ingenting de protesterande diskuterade. Gränsen var nådd, klackarna i backen, maximalt stöd åt Hyresgästföreningens förhandlare – alternativ avskeda bolags­styrelserna om de inte rättade sig.