Tack Internationalen!

SOLIDARITET| Håkan Blomqvist

”Tack till Internationalen för sjuttio blodstoppare, de kan rädda 70 ukrainska liv.” Hälsningen från den ukrainska fronten till Internationalens läsare gäller de snabbt insamlade tiotusen kronorna till så kallade tourniquets, en slags avsnörande förband för att stoppa artärblödningar i en arm eller ett ben. De är lätta att bära med och kan spännas fast med en hand.
Insamlingen som Internationalen stöttar sker på personligt initiativ av en polsk-fransk journalist som gjort flera resor med fullastad bil till en frivilligorganisation i Odessa som samlar in hjälp till både civilbefolkningen och försvaret.

En av de aktiva i hjälparbetet är den förra ukrainska valforskaren Olga Shpak vid ett centralt vetenskapligt institut i Moskva där hon intog en ledande forskarroll. När Putins krigsplaner blev uppenbara reste hon någon dag innan anfallet tillbaka till sin hemstad Charkiv. Sedan dess har hon, enligt en intervju för amerikanska Mother Jones, sagt farväl till sin forskarroll och ägnat livet åt hjälparbete för den ukrainska befolkningen. ”Valarna överlever utan mig”, säger hon till tidskriften, medan många människor inte gör det utan hjälp­insatserna. På bilden överst ses hon med fullastad bil på väg med blodstoppare.

BLODSTOPPARE

INTERNATIONALEN vill göra det möjligt för tidningens läsare att också bidra till hjälpen. 

ALLA BIDRAG till Internationalens stödkonto för blodstoppare går oavkortat till insamlingen.

LÅT INTE UKRAINA förblöda. Stöd insamlingen för blodstoppare. Internationalens stödfond 
PG 67 82 72 – 6 eller SWISH: 1 23 539 30 53 
Märk inbetalningen ”Ukraina”