Tusentals tågade mot Nato och Erdoğan

PÅ PLATS | Rasmus Klockljung

På lördagen demonstrerade omkring tusen personer i Stockholm under parollen ”Nej till Nato – ingen allians med fascister”. Arrangörer var Allians mot Nato, ett nätverk som bland annat består av Kurdiska Demokratiska Samhällscentret (NCDK), Rojavakommittéerna, Ung Vänster och fackförbundet SAC. Bland talarna fanns även en representant för klimataktivisterna Fridays For Future, som lyfte militärens och krigens enorma påverkan på klimatet och miljön och menade att ”klimaträttvisa är en omöjlighet så länge Nato existerar”.

I demonstrationståget, som gick från Norra Bantorget till Medborgarplatsen, syntes ett stort antal flaggor från YPG, YPJ och PKK. Längst fram i tåget fanns Rojavakommittéernas välkända skyltdocka föreställande den turkiske presidenten Erdoğan, som försetts med en PKK-flagga i handen. Precis vid avmarschen från samlingsplatsen lades det ut en porträttbild av Erdoğan i jätteformat som demonstranterna kunde trampa på, och bland slagorden hördes krav på att terrorstämpla honom.

Samma dag brände den den dansk-svenske rasisten Rasmus Paludan koranen utanför turkiska ambassaden i Stockholm, inför en handfull journalister och poliser. Detta hänvisade Erdoğan till när han på måndagen aviserade att Turkiet inte kommer ge stöd till Sveriges Nato-ansökan.
”Det kommer inte att hända”, sade han i ett tal.

Nedan följer bilder tagna under dagen av Internationalens fotograf Jonatan Johansson.