”Barnen dör i sjukhussängar – Elbit tjänar grova pengar!”

Elbit Systems är Israels största vapentillverkare och en världsledande producent av drönare och övervakningsteknologi. Elbit Systems har sitt huvudkontor i Haifa och är en stor aktör inom försvarsindustrin och har filialer och dotterbolag över hela världen. I Sverige har Elbit Systems dotterbolag Elbit Systems Sweden verksamhet i Göteborg. När nu bolaget planerar att även öppna en filial i Skövde möts företaget av lokala protester. Internationalen har pratat med en av initiativtagarna till aktionsgruppen ”Stäng ner Elbit Skövde”.

INTERVJU | Erik Edlund

– De borde över huvud taget inte få starta upp här i Skövde. Vårt huvudmål är att göra det tydligt att vi Skövdebor inte accepterar det, säger Anna från den nystartade aktionsgruppen Stäng ner Elbit Skövde. När Anna pratar med Internationalen håller hon precis på och förbereder sig inför att hålla tal på en demonstration mot Israels angrepp på Gaza.
Elbit Systems är Israels största leverantör av krigsmateriel och omsätter miljarder. Bolaget tillverkar 85 procent av den israeliska krigsmaktens drönare, samt övervakningssystem till den så kallade ”Apartheidmuren”.

– Man pratar som att attackerna mot Palestina precis blossat upp, men det har förekommit apartheid och ockupation i årtionden som också har blivit mer och mer digitaliserat och militariserat. Och det är också Elbit en jätteviktig del av. Det är både produktion för apartheid-systemen och de här uppblossande attackerna mot civila.
Hon fortsätter:
— De är väldigt nära, har ett långtgående historiskt band med den israeliska militären. Det är också väldigt många som jobbar först i Israels militär och sedan för Elbit, berättar Anna och säger att det finns svängdörrar mellan krigsmakten och Elbit Systems.

Anna berättar att Elbit låter den israeliska krigsmakten (IDF, Israeli Defence Forces) testa olika nya system eller drönare som inte riktigt är färdiga för marknaden.
– Det har skett flera gånger under upptrappningar av ockupationen, som 2005. Vi antar att det även sker nu. Man låter IDF testa vapnen.
Om man tittar på Elbit Systems hemsida, och på de olika produkterna och vapensystemen, ser man att de öppet marknadsförs som battle-tested. Testade i strid.
– I praktiken så testar man sina vapen på civilbefolkningen i Palestina.
Elbit säljer även sina produkter till andra oroshärdar i världen. Indien är deras största kund, som använt deras system i repressionen mot Kashmir. Produkter från Elbit har också förekommit vid Nagorno-Karabasch, i Myanmar och Väst-Papua. Elbits system används också till den sk. ”Trump-muren” mellan USA och Mexico.
– Så det är ett återkommande mönster att de också säljer inte bara till Israels övergrepp utan också till andra diktaturer och stater som trampar på folkrätten.

Elbit Sweden försöker själva tona ner kopplingen till det kontroversiella israeliska moderbolaget. Men Elbit Sweden är ett helägt dotterbolag till Elbit i Israel. Det betyder att moderbolaget äger 100 procent av aktierna i bolaget, och att all vinst går dit.
– Det är deras expansionsstrategi, att inte starta upp ”Elbit Systems” i andra länder, utan snarare starta upp nya nationella företag i olika länder som sedan skickar vidare vinsten till moderbolaget. Det är deras strategi att försöka separera Elbit här från det som händer i Palestina. Och det vi vill peka på är att det hör ihop, och att de inte kan distansera sig från det.
I oktober förra året tecknade Elbit Systems Sweden ett tioårigt ramavtal med Försvarmakten för att utveckla verktyg för samordning mellan förband. Uppdraget är värt ca. 1,7 miljarder kronor över perioden och är indelat i olika faser.
Skälet till att Elbit Sweden valt att expandera just till Skövde är närheten till det lokala pansarregementet. Försvarsmakten har nämligen utsett garnisonen i Skövde till en bas för digitaliseringen av armén.

Det har skett många protester, både stora och små, mot Elbit och dess dotterbolag i länder där de finns. I april blockerade aktivister företagets kontor i Göteborg. I Merrimack i New Hampshire greps åtta aktivister av polisen efter att ha kedjat fast sig utanför ett Elbit-kontor och i Bristol blockerade aktivister entrén till en vapen-mässa som sponsrades av Elbit. Och i september 2023 samlades tusentals människor i London för att demonstrera mot Elbit.
De etiska frågorna kring Elbit Systems tydliga inblandning i Gaza och andra oroshärdar har dessutom lett till att flera finansiella organisationer som tex. Danske bank har dragit tillbaka sina investeringar i företaget.
Efter intervjun höll Anna tal inför ett hundratal skövdebor på en demonstration mot Israels anfall på Gaza. Talkörerna ”Barnen dör i sjukhussängar – Elbit tjänar grova pengar!”och ”Elbit! Elbit! You can’t hide – you’re supporting genocide!” ekade mellan husväggarna runt Hertig Johans torg.


FOTO Stäng Ner Elbit Skövde