Hallå där Robin Zachari, ansvarig utgivare för Klägget

INTERVJU | Marco Jamil Espvall

Vad är Klägget och varför har ni startat det här projektet?
– Vi brukar säga att Klägget är ett granskningsinstitut som ska granska klägget. Klägget är platsen där gränsen mellan politiken, påverkan och storbolagen upplöses. Varje dag ser vi hur tidigare politiker går från att representera folket till att bli betalda lobbyister för hemliga kunder. Det undergräver vår demokrati. För att uppnå målet om en levande demokrati har folkrörelsen Skiftet instiftat det partipolitiskt oberoende granskningsinstitutet Klägget. Skiftet handlar om de positiva förändringar vi vill uppnå i samhället. Och granskningsinstitutet Klägget handlar om de krafter som står i vägen för denna samhällsförändring.

På vilket sätt är lobbyismen ett problem?
– Regeringen stöttar aktivt skololigarkernas plan att ta in SD i klägget för att skydda sina vinster. Trots att folket vill slänga ut vinstdriften ur skolan har de riggat politiken bakom kulisserna. Det är ett av våra stora demokratiproblem.

Står ni bakom något parti?
– Nej. Vi är partipolitiskt oberoende och kommer avslöja klägget oavsett vilket parti de är med i. Vi har sågat sossar, kristdemokrater, moderater och vi kan lova att fler partier kommer bli granskade framöver.

Robin Zachari


Hur har det gått sen ni lanserade i mitten av januari?
– Bra! Vi har redan fått givare och tusentals läsare, samt en massa visningar i sociala med, och ett medialt genomslag vi bara kunnat drömma om. Expressen hörde av sig till oss och bad oss att skriva en debattartikel om överbefälhavarens konsultföretag. Det visar att vi behövs och redan fått en roll i samhällsdebatten. Vissa säger att det var perfekt tillfälle att lansera i samband med Alice Teodorescu Måwes olika sidbyten och ÖB:s nya företag. Det kanske stämmer, men tyvärr händer sånt här hela tiden så det är alltid perfekt tid att granska klägget. Dessutom har Dagens ETC publicerat vår stora granskning av hur SD blev en del av klägget. Partiets skolpolitiska talesperson blev rasande och gjorde bort sig grundligt. De i klägget gillar inte när man säger sanningen om dem. Men vi kommer inte sluta för det, tvärt om har vi bara börjat.