Högerextrem attack mot antirasistiskt möte

En grupp maskerade högerextremister attackerade vid 19-tiden på kvällen den 24 april ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet på Moment teater i Gubbängen i Stockholm. Det var ett möte om den framväxande fascismen och deltog gjorde bland andra stiftelsen Expo.

INRIKES | Carmen Sandiego

Mötet arrangerades av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och den antifascistiska stiftelsen Expo. En av talarna var Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Samuel Gonzalez Westling.

– Jag är oskadd men detta gör mig förbannad och fast besluten att fortsätta kampen mot rasism och fascism. Det är viktigt att polisen tar det högerextrema hotet på yttersta allvar och samtidigt att vi gör vad vi kan för att arbeta för ett jämlikt samhälle där rasismen inte kan få fotfäste, säger Samuel Gonzalez Westling.

Mattias Wåg var inbjuden att delta i en paneldebatt på mötet i egenskap av skribent och antifascistisk aktivist. Angriparna stegade rakt fram mot honom och började mata slag mot hans ansikte. Samtidigt som de andra attackerade stod en av angriparna och filmade.

Mattias Wåg menar att attacken var ett skolboksexempel på hur de nya nazistiska våldsdåden ser ut:

”Allt är teatralt, noga iscensatt. Pensionärerna i dörren som försökte mota ut nazisterna sprayades ner med rödfärgande överfallsspray. En rökfackla kastades och dränkte rummet i ett rött moln. Några av nazisterna tog upp stolar och kastade runt sig medan två personer plöjde sig målmedvetet genom fikaborden”, skriver Mattias Wåg i en artikel i Aftonbladet.

Attacken går helt i linje med hur de nya unga högerextremisterna verkar. Det är våld som propaganda. Attackerna filmas för nätet och läggs ut i den underjordiska mylla av chattar som finns på plattformar som Telegram, X och Discord. Det är en ny generationen som har tröttnat på extremhögerns flygbladsutdelningar och demonstrationer, och som tycker att Sverigedemokraternas politik är för anpassad till ”etablissemanget”.

Det var just detta Expos utbildningsansvariga Klara Ljungberg som var inbjuden föreläsare skulle prata om. Om hur denna form av iscensatt våld för att skapa ”content” har blivit en central komponent för den våldsamma extremhögern. De filmar sina attacker på Pridetåg och Extinction Rebellion-demonstrationer. I små korta filmer, ”edits”, visar de upp de troféer de erövrar.

Efteråt samlades mötesdeltagarna på torget i Gubbängen. Så fort brandkåren och polisen gav klartecken återvände deltagarna till teaterlokalen och panelsamtalet kunde genomföras.

Angriparna kunde alltså inte hindra mötet och fler möten och manifestationer är redan planerade. — Vi uppmanar alla att komma till en manifestation mot rasistiskt våld utanför Teater moment klockan 12.00 på lördag 27 april, avslutar Samuel Gonzalez Westling.


FOTO Erik Glaad/Expo