LO sågar regeringens vårbudget

Landsorganisationen, LO, är missnöjd med regeringens förslag till vårbudget. De hade velat se större välfärdssatsningar, mer bostadsbyggande och inte minst satsningar på fler jobb.

INRIKES | Erik Edlund

Regeringen kallar ändringarna i budgeten ”återhållsamma”. De innehåller ändringar för 17 miljarder, till områden som skolan, vården och försvaret. Av dessa går sex miljarder till sjukvården ute i regionerna. LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger att det är alldeles för lite för att rädda jobben och stoppa uppsägningar som redan är på gång. För att rädda jobben hade man behövt skjuta till ännu mer extra pengar.

Hon är också kritisk till att regeringen inte gör mer för att stödja byggsektorn som befinner sig i en djup kris där allt fler byggarbetare blir arbetslösa, samtidigt som behovet av fler bostäder blir större. Antalet varsel inom byggsektorn ökade med 60% första kvartalet i år jämfört med samma period förra året, enligt Arbetsförmedlingen.

– Byggarbetare sägs upp här och nu och det skärs ner i vård, skola och omsorg. Det är akuta problem som regeringen struntar i, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

LO har länge krävt fler och större investeringar i välfärden för att stimulera ekonomin och rädda jobben.

– Ingen regering löser allt det i en vårbudget. Men det är ett politiskt val att inte göra mer för att stoppa den akuta krisen i byggsektorn eller att stoppa fortsatta nedskärningar i vård, skola och omsorg, säger Susanna Gideonsson.

– Bara för att gå tillbaka till den redan slimmade vård, skola och omsorg vi hade innan kostnadskrisen skulle staten behövt skjuta till trettio miljarder.

Finansministern säger att anledningen till regeringen återhållsamhet är att de inte vill riskera att det blir inflation. Ekonomireportern Anders Jemlin säger i Sveriges Radios Ekonomiekots program om ändringsbudgeten att han tycker att finansministerns argument är lite lustigt då inflationen inte kommer påverkas av fem, sju eller tio extra miljarder.

– Utifrån ett inflationsperspektiv finns det mer utrymme än de här 17 miljarderna.


FOTO Fredrik Sandin Carlson/LO.se