Mobilisering mot Israels deltagande i ESC i Malmö

Tove Karnerud är medlem i Vänsterpartiet i Malmö, vice ordförande i styrelsen i V Malmö. De som känner Tove betraktar henne som en övertygad socialist och många i Malmö känner igen henne som en ständig aktivist och outtröttlig organisatör inom olika rörelser, så som Palestinarörelsen, asylrättsrörelsen och Pride. Internationalen har träffat Tove och frågat henne om vad hon anser om Eurovision 2024 som i år äger rum i just Malmö.

INTERVJU | Alex Fuentes

För drygt 10 år sedan hölls Eurovision Song Contest på Malmö Arena. Det skedde efter att Loreen vann musiktävlingen med låten ”Euphoria”. Minns du det?
– Så klart!

Redan då ville Vänsterpartiet bojkotta Israels deltagande i Eurovision. Vad var motiveringen då?
– Då var jag faktiskt inte medlem i Vänsterpartiet utan organiserade protester som aktivist i Isolera Israel. Men det stämmer att kulturnämndens dåvarande ordförande Daniel Sestrajcic (V) var med i protesterna. Så här sa han bland annat då:  ”Det är självklart inte opolitiskt att Israel har ett bidrag med i ESC. De vill skönmåla sitt eget land, så gör alla stater.”
Att bojkotta ingår i den fredliga metoden BDS (Boycott, Divestment, Sanctions). Det handlar om att på fredliga sätt sätta press på ockupationsstaten Israel. Kulturell bojkott är en del av det vilket inte bara påverkar statens möjlighet till att använda kulturen för sin propaganda utan det handlar också om att skapa ett tryck underifrån. Många Israeler tittar på Eurovision och deltar i andra kulturutbyten. Om fler och fler börjar utesluta Israel så kommer det minska Israels legitimitet.

Innan arrangören European Broadcasting Union fattade beslut om att tillåta Israel delta i Eurovision 2024 i Malmö restes en våg av protester och aktivister, även internationella sådana, manade till bojkott av Israel. Din reaktion?
– Det är självklart! Det handlar både om att Ryssland uteslöts ur Eurovision för bara två år sedan, vilket visar tydligt att Eurovision är politiskt och kan fatta sådana beslut. Men också för att vi är många som är desperata efter ett slut på slakten i Gaza! Vi behöver använda alla fredliga metoder som står till förfogande för att göra vad vi kan för att skapa press på Israel av avsluta attackerna, ockupationen och apartheid-lagarna. Det skulle vara mycket osmakligt om Israel får möjlighet att använda Eurovision och Malmö som plattform för sin propaganda mitt under ett pågående folkmord. Horribelt!

Men arrangörerna beslöt att Israel inte ska exkluderas… De tycker att Eurovision ”är en tävling för programföretag – inte regeringar – och det israeliska tv-bolaget har deltagit i 50 år” samt att Eurovision är ett ”opolitiskt evenemang”. Varför denna dubbelstandard, tror du?
– Israel och israeliska företag pumpar in mycket pengar i Eurovision. Jag tror helt enkelt att det är så att de är rädda för att förlora sponsorer. Samtidigt är Israels oerhört framgångsrika i sin kampanj för att måla upp Israel som en demokrati, som HBTQ-nation, som ett härligt land. Eurovision är en del av den kampanjen, även om det är långt ifrån den enda.

Vad händer nu? I media talas det nu om att ”det ska bli en riktig folkfest”. Är Vänsterpartiet glädjedödare?
– Oavsett vad Vänsterpartiet gör så kommer protesterna i Malmö att bli massiva! Palestina-vänner i hela Norden pratar redan om vad som ska göras. Vänsterpartiets roll kan vara att lyfta in frågan i parlamenten, men vi kommer inte vara de enda som säger nej till Israel i Malmö.

Journalister talar redan nu om att platser som Malmö Arena, Malmömässan och Malmö Live förbereds för att genomföra evenemanget med Israel som gäst medan Israels regering anklagas för folkmord i Gaza…
– Jag tror faktiskt inte att Malmö stad inser hur stora protesterna kommer bli. Förra gången var vi en kör som sjöng sånger, men det var under ett av de lugnare åren i Palestina. När ett folkmord pågår måste så klart större krafttag tas till.

Vad är de styrande politikernas syn på detta i Malmö?
– Som sagt, de förstår inte. Än så länge raggar de volontärer till folkfesten… De ska inviga en ljusinstallation för Öppna Malmö för att visa att hållbarhet är viktigt för Malmö. Det är ett jävla skämt!

Miljontals tv-tittare räknar man kommer att bänka sig bakom tv-apparater för att se spektaklet. Arrangörerna och den israeliska regeringen ser fram emot att allt går enligt planerna. Hur viktigt är att försöka stoppa Israels deltagande i årets Eurovision? Är det värt, går det?
– Att kämpa mot Israels ockupation är något vi har gjort i 75 år och vi fortsätter tills ockupationen är över. Vi får se om det blir i år eller någon annan gång. Men någon gång måste den falla. Protesterna i Malmö kommer i alla fall bli så stora att det kommer gunga under marken för Israel. Jag tror redan nu att de är nervösa över att flera länder funderar på att dra sig ur. Självklart är det alltid värt att protestera mot ockupationer och folkmord!


FOTO: News Øresund – Jenny Andersson @flickr CC BY 2.0 DEED / Vänsterpartiet Malmö