Nya storvarsel på Stora Enso

Skogsindustrikoncernen Stora Enso vill maximera vinsten och varslar 430 anställda på åtta svenska och finska pappersbruk. I Sverige drabbas tre pappersbruk: Skoghall med 89 varslade, Fors med 63 och Forshaga med 16.

INRIKES | Erik Edlund

Förra året genomfördes besparingar som ökade Stora Ensos resultat med 110 miljoner euro. Då fick 1150 anställda gå. Nu är det alltså dags igen.

Under februari gick Stora Enso ut med ett nytt sparprogram för att förbättra koncernens resultat och spara 80 miljoner euro. Enligt Stora Enso betyder det fler neddragningar, och alla delar av företaget kommer påverkas på ett eller annat sätt.

Företaget skriver att de planerar skära bort totalt 1000 av företagets 21 000 anställda under den första halvan av 2024 utan att behöva lägga ner några anläggningar. Varslen på de svenska och finska anläggningarna är en del av det programmet.

Stora Enso gjorde ett svagt resultat 2023, och företagets koncernchef Hans Sohlström säger i pressmeddelande i samband med delårsrapporten att det alltmer oroliga världsläget och ett ”ihållande svagt makroekonomiskt och geopolitiskt läge” ligger bakom sparpaketet som nu drabbar företagets olika bruk.

Facket på Stora Ensos anläggningar är mycket kritiska. De menar att företaget redan är så slimmat att ytterligare neddragningar inte kommer leda till något mer än ett ännu högre tempo för en redan pressad personalstyrka.

En ombudsman på facket Pappers säger i en intervju med da.se att de kommer bli mycket mer övertid för anställda på Stora Enso.

– Man har redan dragit osthyveln genom osten och ner i bordsskivan. Så slimmat är det nu.

Bruket i Skogshall har idag 650 anställda, Fors 480 och Forshaga 110.

Företaget ligger nu i förhandlingar med facket, och förhoppningen är att förhandlingarna ska vara klara i maj.


FOTO Tommy Halvarsson @wikipedia CC BY-SA 3.0