Sorg och vrede när Sempers vällingfabrik i Götene läggs ner

Förra veckan meddelade välling-tillverkaren Semper att de efter 85 år kommer lägga ner sin fabrik i västsvenska Götene. 190 anställda berörs av nedläggningen och kommunen förlorar en av sina största arbetsplatser. Samtidigt ger ledningen för Semper sig själva en bonus på 2 miljoner kronor.

INRIKES | Erik Edlund

– Det är ingenting annat än ett uttryck för rå kapitalism! kommenterade Livsmedelsarbetareförbundets ordförande Eva Guovelin nedläggningsplanerna.

Facket på fabriken i Götene är, naturligtvis, också mycket kritiska till Semper-ledningens miljonbonusar.
– Det är olyckligt att man väljer att höja sina egna bonusar samtidigt som man tar ett så allvarligt beslut, skriver Anna Widell från Livs-klubben på Semper i ett mejl till Internationalen.
– Signalen till de som är berörda blir – rätt eller fel – att man tycker att man gör något bra och ska belönas för att man skickar jobben utomlands, fortsätter hon.

Nedläggningsbeskedet kom samtidigt som Semper redovisade en omsättning på 11,8 miljarder. Det är bolagets största omsättning någonsin.

De senaste åren har Semper investerat mer än en kvarts miljard i fabriken i Götene. Men ägarna bakom Semper, schweiziska livsmedelskoncernen Hero Group, som kontrolleras av den tyska mångmiljardären Arend Oetker, vill trots det inte längre tillverka de produkter som producerades vid fabriken i Götene. De hänvisar bland annat till minskat antal barnafödslar ger minskad efterfrågan på bröstmjölksersättning. Livsmedelskoncernens lednings nya strategi är att satsa på nyttiga snacks, i stället för välling och andra barnprodukter som tillverkas ibland annat Götene.
– Det är sorgligt att det inte räcker med hur vi producerat i Götene och hur lojal man har känt sig mot företaget Semper. Det är inget värt när företaget vill tjäna ytterligare på sin verksamhet, konstaterar Anna Widell.
– Det var ett chockartat besked och ingenting vi hade väntat oss. De anställda är naturligtvis ledsna och chockade. En del tar det bättre än andra, och menar att det kommer att lösa sig medan andra har det jobbigare med beskedet.

Delar av produktionen ska tas över av fabriker i Danmark och Spanien.
– Jag kan generellt tycka att det är alldeles för enkelt att flytta lönsam produktion från Sverige till andra länder. Det borde kosta något att göra på det här sättet. Med de stora investeringar som gjorts på senare år så trodde de allra flesta att de skulle ha jobb på Semper en lång tid framöver.

Fack-klubben på Semper har inlett förhandlingar med företaget om nedläggningen. De har begärt en löntagarkonsult som ska titta på de siffror och förslag som företaget lagt fram.
– Vi inväntar rapporten från hen innan vi går vidare. Vi hoppas att hen ska hitta något som skulle kunna påverka företaget att inte genomföra nedläggningen. Men vi känner att det är svårt att påverka beslutet när ägaren hänvisar till att det är strategiska beslut som ger dessa konsekvenser.

Semper ligger nu i förhandlingar med Arla som vill köpa delar av anläggningen i Götene. Men Arla är hittills enbart intresserade av utrustning och lokaler. Därför är det i nuläget oklart hur många, om ens några, av de varslade arbetarna som kommer få stanna kvar som anställda hos den nye ägaren om förhandlingarna går som planerat.