Stora neddragningar på Skånes Universitetssjukhus

Flera hundra tjänster ska sparas in på Skåne Universitetssjukhus, SUS. Närmare bestämt rör det sig om 640 tjänster. Det är fem procent av sjukhusets anställda. Anledningen är att Region Skåne precis som många andra regioner dras med ett stort underskott och ska spara 470 miljoner i vården.

INRIKES | Erik Edlund

Neddragningarna innebär inte nödvändigtvis att personal kommer sägas upp. I stället planerar sjukhuset att helt enkelt låta bli att anställa ny personal när någon tex. går i pension.

En specialistläkare på sjukhuset säger till Sveriges Radios P4 Malmöhus att neddragningarna förvärrar en redan allvarlig situation.

– Vi har redan vårdavdelningar som inte kan vara öppna, vi drar ner på sängplatser redan som det är, och kämpar med att få in folk på rätt avdelning i rätt tid.

Han säger att det inte spelar någon roll vilken personalgrupp som kommer beröras direkt av neddragningarna. I slutändan kommer ändå patienterna drabbas.

– Det kan vara läkare, sjuksköterskor eller undersköterskor. Det spelar ingen roll. Neddragningarna kommer göra att det blir mindre patientsäkert.

Skåne Universitetssjukhus är ett av landets sju universitetssjukhus, det tredje största, och har verksamhet i Malmö och Lund. Att ett sjukhus kallas universitetssjukhus betyder att de förutom sjukvård också bedriver forskning och utbildning av vårdpersonal. SUS har omkring 12 000 anställda.

Beslutet om neddragningarna fattades i Region Skåne av majoriteten M, L och KD med stöd av SD. Oppositionen röstade emot, och Centern valde att lägga ner sin röst. Beslutet motiveras med att antalet anställda vuxit de senaste åren utan att produktiviteten ökat.