Tiotusen i Malmö mot Israels folkmord 

PÅ PLATS | Alex Fuentes

Flera månader av demonstrationer i solidaritet med det palestinska folket kulminerade söndagen den 25 februari med en av de största demonstrationerna någonsin i Malmö. Tiotusen personer i palestinska färger tågade från Gustav Adolfs Torg mot det klassiska Möllevångstorget. Stora och små palestinska flaggor, banderoller och tusentals palestinska sjalar syntes överallt. Oavbrutet i tre timmar hördes talkörer som krävde att den svenska regeringen skulle agera mot det pågående folkmordet. Ett av de mest återkommande kraven var ”Sluta döda våra barn!” bland de engagerade Malmöbor som man har gjort Palestinas sak till sin egen. I storm, snö och regn har Malmöborna visat din solidaritet, för det mesta utan någon uppmärksamhet i stora media. Manifestationen den 25 februari var dock så imponerande att även drakar som Sydsvenskan och Dagens Nyheter var tvungna att uppmärksamma den.  

Demonstrationen gav uttryck för enorm vanmakt över bomberna som aldrig tycks sluta vräkas över civilbefolkningen men också en okuvlig vilja att fortsätta höja solidaritetsfanan. Protesterna får ett extra allvar av att åtskilliga av de som lever – och dör – under bombregnet i Gaza har släktingar i Malmö. Även om demonstrationen var en höjdpunkt innebär det inte attsolidariteten kommer att trappas ner. Bojkott mot israeliska varor är en viktig del av arbetet och särskilt i Malmö kommer protesterna mot Israels deltagande i schlagerfestivalen att stå i centrum där en stor manifestation planeras. 

I många städer landet runt ökar nu solidaritetsrörelsen trycket. I stora delar av Västsverige kraftsamlar rörelsen till exempel just nu för en manifestation på Gustav Adolfs Torg i Göteborg klockan 13 söndagen 3 mars.