Ryska vänstern omgrupperar sig

▶ Kriget mot Ukraina blev en överraskning även för ryssar
▶ Ryska oberoende nyheter och sociala medier stängs ner
▶ ”Våra fiender är inte i Kiev och Odessa utan i Moskva”

Sedan den ryska invasionen av Ukraina började för knappt två veckor sedan har allt gått väldigt fort, även i Ryssland. Kriget kom som en överraskning även för ryssarna. Till skillnad från när USA:s president George W Bush invaderade Irak 2003, vilket var något han hade förberett sin befolkning på i över ett års tid för att trummat upp en nationalistisk entusiasm för kriget, hade Putin inte ens försökt mobilisera sitt folk inför invasionen av Ukraina, utan höll planerna hemliga in i det sista. Stora delar av den ryska armén verkar inte ens ha fått veta att de skulle ut i krig när de skickades över gränsen, vilket framgår i många av de videofilmer som cirkulerar med tillfångatagna demoraliserade ryska soldater.
Därför har det blivit extremt viktig för Kreml att få monopol på hur kriget, eller den ”militära specialoperationen” som det officiellt kallas, nu förmedlas i rysk media. I fredags förra veckan togs ett beslut av det extrainkallade ryska parlamentet att förbjuda all kritisk rapportering av kriget, och sedan dess har i princip alla självständiga nyhetskanaler tystats. Facebook och många andra sociala medier, med vilka ryssar har kunnat hålla kontakt med omvärlden, har stängts ner. Med risk att låta som en klyscha är det inte obefogat att tala om en ny järnridå mellan Ryssland och Väst.

LÄS OCKSÅ | Aleksej Sachnin: ”Stoppa kriget!”

Aleksej Sachnin är en av initiativtagarna till Socialister mot kriget. Foto: Maxim Firsov

Samtidigt fortsätter de förbjudna demonstrationerna mot kriget. Söndagen den 6 mars hölls en relativt stor sådan i Moskva, där grupper av människor, huvudsakligen ungdomar (en förlorad generation för Putin) drog runt i spridda klungor på stan och sedan jagades av polis. Över 6000 personer uppges ha gripits i samband med det. De flesta släpps efter att få betala en bot på ett par tusen kronor, men det talas också om att de som aktivt organiserar manifestationer eller sprider ”fake news” om kriget kan få upp till 15 års fängelse.

Nu har delar av den ryska vänstern, som tragiskt splittrades vid krigsutbrottet, omgrupperat sig i organisationen Socialister mot kriget, som också håller kontakten med vänsteraktivister i bland annat Ukraina, USA och Sverige. I ett manifest som publicerades 3 mars skriver Socialister mot kriget bland annat: ”Kremls propaganda försöker övertyga oss om att hela nationen sluter upp bakom makthavarna och att det bara är ynkliga överlöpare, pro-västerländska liberaler och den yttre fiendens legosoldater som kämpar för fred. Det är en fullständigt grundlös lögn. Den här gången visade sig de gamla rävarna i Kreml vara i minoritet. Flertalet ryssar vill inte ha något brödrakrig.”

Vidare slår manifestet fast följande punkter:

  • Det varken finns eller har funnits ett hot mot den ryska staten, som krävt att man skickar våra soldater för att döda och för att dö. Detta är ingen ”befrielse” av Ukraina. Vår armé skjuter sönder fredliga ukrainska städer på order av en handfull miljardärer som drömmer om att behålla sin makt över Ryssland för all evig tid.
  • Det här kriget leder till oöverskådliga katastrofer för våra folk. Både ukrainare och ryssar kommer att få betala dyrt för det med sitt blod. I slutändan kommer fattigdom, inflation och arbetslöshet att drabba oss alla. Det är inte de rika oligarkerna som står för notan, utan de fattiga arbetarna, pensionärerna och de arbetslösa.
  • Det här kriget kommer att ödelägga Ukraina och göra Ryssland till ett enda stort fängelse. Oppositionsmedia har redan stängts ner. Människor fängslas för att ha delat ut flygblad, demonstrerat, och för inlägg i sociala medier. Snart kommer ryssarna bara kunna välja mellan fängelset eller mönstringsbyrån. Kriget för med sig en diktatur av ett slag vi tidigare aldrig skådat.
  • Detta krig ökar hela hotbilden mot vårt land. Till och med de ukrainare som för bara en vecka sedan sympatiserade med Ryssland tar nu värvning för att strida mot vår armé. Med sin aggression överskred Putin alla de ukrainska nationalisternas tidigare brott och Nato-krigshökarnas intriger. Putin gav dem alla argument de behövde för nya missil- och militärbaser kring våra gränser.

Manifestet avslutas med budskapet: ”Det finns bara ett sätt att förhindra dessa katastrofer. Vi – Rysslands män och kvinnor – måste själva stoppa kriget. Det här landet tillhör oss, inte en handfull galna gubbar med palats och lyxyachter. Det är dags att ta tillbaka det. Våra fiender är inte i Kiev och Odessa, utan i Moskva. Och det är dags att jaga ut dem därifrån. Kriget är inte Ryssland. Kriget är Putin och hans regim. Därför är vi, ryska socialister och kommunister, mot detta krig. Vi vill stoppa det för att rädda Ryssland.”

Per Leander

NO WAR LEFT:
■ Följ ryska socialister mot
kriget på den engelskspråkiga
webbsidan: www.nowarleft.com