Israel – terrorstaten slår till

Den israeliska flygattacken mot det iranska konsulatet i Damaskus förra veckan där fem iranska officerare och två generaler dödades, riskerar att leda till storkrig i hela Mellanöstern. Flera internationella bedömare menar också att det var attackens själva syfte.

KOMMENTAR | Alex Fuentes

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tycks alltmer inklämd i ett hörn genom det internationella samfundets växande kritik mot regimens oupphörliga kränkningar av mänskliga rättigheter i Gaza – inklusive anklagelser om folkmord vid Internationella domstolen i Haag. Ett slut på kriget mot Gaza betyder också ett slut för Netanyahu vid makten. Med invasionen av Gaza ville han undvika ett nyval som han riskerade att förlora och för egen del hamna i rättegångar anklagad för graverande korruption.

Det kan därför inte uteslutas att attacken är ett försök att släppa lös ett långt större krig som drar in flera aktörer, något som skulle kunna gynna både Netanyahu och Biden i försök att rita om Mellanösterns karta.

Ambassader och konsulat åtnjuter internationellt skydd och betraktas som statligt territorium varför den israeliska attacken var riktad mot iranskt territorium. Ett sådant faktum går inte att bestrida, varför en majoritet i FN:s säkerhetsråd fördömde det israeliska angreppet. USA och Storbritannien däremot anklagade istället Iran för att ”underblåsa instabilitet” i Mellanöstern.

Att Biden säger sig vara emot ett fullskaligt krig i regionen och talar för humanitär hjälp är en sak vad Netanyahu gör i praktiken något helt annat.  Dödstalen i Gaza passerar nu 33 000 med tiotusentals sårade och saknade. Netanyahus regim skapar en andra Nakba – katastrofen från 1948 – då 750 000 palestinier fördrevs från sina hem och ockupationsmakten gjorde det omöjligt att återvända hem.

LÄS OCKSÅ Stoppa blodbadet i Gaza!

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Volker Türk, har kallat situationen ”apokalyptisk”, fast det vore sannare att kalla den barbarisk. Det blir mer uppenbart för varje dag som går att Israel styr bort från allt vad demokrati heter. Ett exempel är förbudet för Al Jazeera att sända från Israel, en typisk reaktion från en militaristisk regim som snabbt omvandlas till en extrem högerdiktatur.

Regimens mördardynamik känner få gränser. Den blockerar inte bara införseln av mat och medicin till offren för bombningarna utan ger sig även på de få humanitära organisationer som försöker lindra svälten. Attacken den 2 april mot World Central Kitchen som dödade sju av dess medlemmar har av Netanyahu beskrivits som ett beklagligt misstag. Men trots att den israeliska militären var underrättad om hjälpkonvojen besköts den med flera missiler. World Central Kitchen är en NGO efter jordbävningen i Haiti 2010 och de döda hade precis avslutat ett humanitärt uppdrag. Deras kroppar har repatrierats till Polen, Australien, Storbritannien och USA. Vi ska också ha i minne att under det senaste halvåret har hela 200 hjälparbetare dödats.

Medan den internationella uppmärksamheten fokuserar på Gaza fortsätter den israeliska regeringen att fördjupa sin olagliga ockupation av Västbanken. Finansministern, Bezalel Smotrich, som tillhör den mest fundamentalistiska flygeln av Netanyahus ministär, har tillkännagivit expropriering av ytterligare 800 hektar palestinsk mark. Koloniseringen skrider vidare och USA:s stöd till Israel är ”orubbligt”. Biden har trots sin kritik tillkännagivit ytterligare en sändning av militärt stöd i form av fartyg och stridsflyg, inklusive hangarfartyget ’Gerald R. Ford’.