Navalnyjs mod imponerade in i det sista 

Ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj död i fängelset. Det är faktiskt förvånande att han fick leva så länge som han gjorde, skriver Per Leander.

KOMMENTAR | Per Leander

På fredagen den 16 februari kom rapporterna om att den ryska oppositionsledaren och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj hade dött i straffkolonin Charp IK-3, norr om polcirkeln i Sibirien. Oavsett vad de exakta dödsorsakerna var, så står det klart att Putinregimen är ansvarig för hans död efter alla år av illa behandling i fångenskapen. Lägg därtill ett par förgiftnings- och mordförsök medan han fortfarande var på fri fot, så är det faktiskt förvånande att han fick leva så länge som han gjorde. 

Aleksej Navalnyj slog igenom som en av ledarna för den stora ryska proteströrelsen för fria val vintern 2011-2012. Det var en bred rörelse som inkluderade så väl den ryska vänstern som liberaler och nationalister, men framför allt samlade den vanliga människor som gick ut på gatorna för att protestera mot regimens fusk i parlamentsvalet 2011 och presidentvalet 2012. När rörelsens krossades brutalt under sommaren 2012 var det framför allt den radikala vänsters ledare som dömdes till hårda fängelsestraff, medan liberaler som Navalnyj fick fortsätta att verka relativt fritt en tid. 

Navalnyj fick till exempel ställa upp som en sorts testballong i Moskvas borgmästarval 2013, där han kom tvåa. Mycket tyder på att det fanns grupperingar inom den ryska eliten som såg honom som ett möjligt alternativ för framtiden, då han inte utgjorde något hot mot den rådande kapitalistiska ordningen och det politiska systemet i sig. Men i och med att Aleksej Navalnyj snart blev den ende framträdande oppositionsledaren i Ryssland och kunde samla tusentals människor till gatudemonstrationer, blev han också ett konkret hot mot Vladimir Putin själv. 

I början av 2021 dömdes han till tre och ett halvt års fängelse efter att ha återvänt till Ryssland från Tyskland, där han fått vård efter att förgiftats under en flygresa mellan Tomsk och Moskva i augusti 2020. När Navalnyj dog den 16 februari 2024 hade han nyligen blivit dömd till ytterligare 19 års fängelse, vilket på sätt och vis redan det var en dödsdom. Exakt vad Aleksej Navalnyj satt fängslad för är svårt att sätta fingret på. Han beskylldes för allt från korruption, extremism och terrorism, men vad som är klart är att rättegången var arrangerad av regimen och saknar juridisk legitimitet. 

Oavsett vad man tycker om Aleksej Navalnyj politiskt – han stod långt till höger och hade börjat sin bana inom den ultranationalistiska och främlingsfientliga rörelsen – måste man ändå vara imponerad av hans mod som aktivist. Han var beredd att offra allt och gjorde det också. 


FOTO Mitya Aleshkovskiy @wikipedia CC BY-SA 2.0