Mina barnbarn är ingen kanonmat

KRÖNIKA | Gay Glans

Med vilken rätt kräver överbefälhavare Micael Bydén och statsminister Ulf Kristersson, att de unga ska vara beredda att dö i händelse av krig? Ska jag motivera mina barnbarn att bli soldater när sannolikheten att de dör i krig inte bara är troligt utan högst sannolikt? Och om de överlever är risken ohyggligt stor att de traumatiseras för resten av livet.

Jag värderar den svenska yttrandefriheten och mycket annat i det här landet. Men för en person med hela livet framför sig; är det värt att offra sitt enda och dyrbara liv för? Är det vad jag ska förmedla till mina barnbarn? Kära barnbarn, jag förväntar mig att ni är beredda att dö för Sverige.

Ni belönas inte med paradiset. Men en postum hjältegloria ligger inom räckhåll om ni gör bra ifrån er. Vad bryr vi oss om en hjältegloria när vi är döda, kanske de svarar mig då. Ert land, kära ni, är viktigast av allt. Lyssna på Ulf Kristersson, då förstår ni vad jag menar: ”Det handlar om att med vapen i hand och med livet som insats försvara Sverige”.

Är det budskapet jag bör förmedla till mina barnbarn för att jag ska uppfylla min plikt som medborgare i kärnvapenalliansen NATO? Att jag ska förmå dem att riskera sina liv för att Nato-länderna ensamma ska kontrollera exempelvis Arktis enorma naturrikedomar? Inte Ryssland eller Kina.

Så min fråga kvarstår: Med vilken rätt kräver Bydén och Kristersson, att mina barnbarn ska vara beredda att dö för Sverige och övriga NATO länder? Jag godtar inte argumentet att värnplikten är lagstadgad. Det är maktens övergrepp mot mina barnbarns, enligt FN s konvention om de mänskliga rättigheterna artikel tre, rätt till liv. Bättre argument måste ni komma med.

Läs E. M. Remarques skildring av krigets helvete i ”På västfronten inte nytt”, eller Duong Thu Huongs ”Roman utan namn”. Deras romaner är stundtals outhärdlig läsning; ger en helt annorlunda bild än den förminskning av krigets helvete som krigsmakten ägnar sig åt i sin propaganda.

I händelse av ockupation av Sverige bekämpar vi ockupanterna med ett massivt civilt motstånd, inklusive maskningsaktioner och omfattande generalstrejker. Antikrigsaktioner som vi samordnar med fredsälskare i Ryssland och övriga ekonomiskt maktgalna länder. Inte ens Putin mäktar med ett sådant motstånd i längden.

Så räddar vi miljontals liv och viktig infrastruktur. Men kanske viktigast ändå – mänskligheten får möjligheten att undanröja klimatkatastrofen. Klimatångesten som miljontals unga upplever, väger lätt i upprustningsivrarnas tankevärld. Vi kan vara helt förvissade om att vår planets klimatsystem inte tål ytterligare ett storkrig. Då är det kört.

Om ÖB och statsministern skulle överleva som krigets slutgiltiga segrare, tvingas de med största sannolikhet invänta klimatkatastrofens ultimata följder i ett öde Sverige. Visst är det trist kanske de säger då. Men vi är ju fria.

/ Morfar/farfar medlem i Svenska Freds som uppmanar att vägra värnplikt.