Vem ifrågasätter de som tjänar på kriget?

EFTERTANKEN | Agnes Hellström

För en stund sedan hörde jag Jacob Wallenberg intervjuas i Studio Ett. Han hade det karaktäristiska självförtroende som endast en som har gått på internat och är ordförande för både Svenskt Näringsliv och investmentbolaget Investor kan bära upp. Han är kusin till Marcus Wallenberg, ordförande för vapenföretaget Saab, där just Wallenbergfamiljen är storägare, via bland annat Investor. De två kusinerna är framträdande filurer i koncernen. Minst sagt.

På frågan om omvärlden engagerar sig tillräckligt för Ukraina svarar Jacob att Ukraina ber om ”mer stöd och mer vapen”. Han ser det även som en viktig uppgift att ”attrahera investeringar i Ukraina” framöver. Jag gissar att han menar utländska investerare i ett ”framöver” där kriget är över. Kriget som aldrig tycks ta slut. Kriget som endast kan ta slut om Ryssland möter kravet att dra tillbaka trupperna från landet. Det kravet ska Putin, om jag förstått det rätt, möta utan diplomatiska samtal. Eftersom det inte går att prata med honom.

Men Jacob har inga större problem med Ryssland. Bland annat avslöjade Dagens Industri i våras att flera av Wallenbergs portföljbolag fortsätter att göra miljardaffärer i Ryssland.

Jacob Wallenberg har känsla för business. Han blir allt rikare av att vapenfabrikerna går varma, av kriget i Ukraina, den svenska upprustningen och oron i världen. Han kommer att bli ännu rikare den dag Ukraina ska byggas upp av utländska investerare. För hans plånbok spelar krig eller fred ingen större roll. Och trots att han gör business med Ryssland och är storägare i ett vapenföretag får han inte en enda kritisk fråga av programledaren i Studio Ett. Istället får han närmare femton minuter på sig att måla upp sin världsbild och sina lösningar och det hela avslutas med att han, SR:s ekonomiska kommentator och programledaren uppsluppet fnissar tillsammans.

Om inte journalisterna granskar makthavarna, vem gör då det? Civilsamhället? De vars stöd just dragits in av den svenska regeringen?

När jag var ordförande för Svenska Freds skickade vi som aktieägare i Saab (vi hade en aktie och skänkte alltid bort utdelningen till en MR-organisation) in ett ärende där vi föreslog stämman att istället för att dela ut rekordvinsten från bland annat vapenförsäljningen till de krigförande parterna i kriget i Jemen, skulle skänka den till World Food Programme, föregående års mottagare av Nobels fredspris.

WFP:s humanitära stöd till civilbefolkningen i Jemen var livsavgörande, bland annat på grund av att Saabs vapenkunder blockerade mat och förnödenheter från att nå landet. Saabs chefsjurist Annika ringde då upp mig och sa sig vara väldigt ledsen över att behöva meddela att vårt förslag tyvärr stred mot lagen. Ett bolag finns endast till för sina aktieägare nämligen och kan inte besluta att skänka bort ägarnas utdelning sådär. Så ärendet ströks. ”Men du kan ju skicka med det som en hälsning till aktieägarna”, föreslog Annika, ”så kan de som vill skänka sin utdelning”.

De senaste veckorna, efter att svenska fredsorganisationer stympats på det stöd de tidigare haft, har diverse politiker och tyckare ansett att de som jobbar för fred bör göra det ideellt, eller åtminstone på egen hand finansiera sina eventuella anställda med medlemsavgifter eller gåvor. De ska tänka mer som ett aktiebolag helt enkelt. Hitta investerare och inte vara så beroende av staten för att gå runt.

De glömmer att ta upp det KOPIÖSA statliga stöd som de svenska vapenföretagen får för att sälja sina produkter över världen, genom bland annat PR och exportstöd. En kostnad de rimligen borde bära själva. Eller? Med tanke på vinsterna de gör? Med tanke på att endast Saabs kommunikationschef 2021 hade en lön på över 500 000 kronor i månaden, 6,3 miljoner i årslön, verkar de ha råd.

Skälet till att staten stöttar de svenska vapenföretagen hänger förresten ihop med att en inhemsk vapenindustri ansetts vara en nödvändighet för Sveriges militära alliansfrihet. Dags att rycka av plåstret nu dårå och sluta hålla Saab under armarna? Nu när Sverige väntar på att släppas in i Nato och övergett allt vad alliansfrihet heter? Nähä, där vill regeringen tydligen göra tvärtom.

Jag hittar ingen färsk lönestatistik för Jacob Wallenberg, men 2015 hade han en årslön på 31,2 miljoner kronor. Enligt Google finns ett ryskt ordspråk som översatt lyder: ”När pengarna talar tystnar sanningen.”

Agnes Hellström, journalist och författare till boken Fredsfittan – Natobeslutet som förändrade Sverige.


Länkar:

Studio Ett: https://sverigesradio.se/artikel/jacob-wallenberg-om-varldsekonomin

Saabs kommunikationschefs lön: https://www.resume.se/kommunikation/affarer/kommunikationscheferna-med-fetast-lonekuvert-ersattningen-fran-min-nuvarande-arbetsgivare-ar-betydligt-lagre/

Jacob Wallenbergs lön 2015: https://www.svd.se/a/dbff70ff-52e6-4899-b2ee-5f9625894125/lista-sa-mycket-tjanar-sveriges-finanshojdare

Fortsatt business med Ryssland: https://www.di.se/nyheter/ryska-miljarder-fortsatter-rulla-in-i-svenska-borsjattarna/

Alliansfrihet som skäl till vpx: https://www.svenskafreds.se/artikel-i-tidskriften-epsj-14-tomma-gripenskrov/