Ny roman utspelar sig under spanska inbördeskriget

Tusentals frivilliga reste från olika länder till Spanien på 30-talet för att kämpa mot fascisterna i spanska inbördeskriget. Många av dem drabbades av Stalins terror som överfördes från Sovjetunionen till Spanien. Per-Olof Mattsson har skrivit en roman som handlar om några fiktiva svenska antifascisters öden. Dokumentärt material från vittnesmål av dem som överlevde terrorn har vävts in.

INTERVJU | Marco Jamil Espvall

Vad är det för bok du har skrivit, Per-Olof Mattsson?
– Det är ett slags kriminalhistoria med spanska inbördeskriget som grund. En man knuffas nerför ett av kungstornen i Stockholm. En kvinnlig privatdetektiv som i hemlighet arbetar åt en poliskommissarie är huvudkaraktär. Kvinnor var ju inte tillåtna i polisen 1937. Mannen visar sig ha varit i Spanien som frivillig i den vänstersocialistiska organisationen POUM:s milis. Hans kamrat hålls kvar och när han återkommer till Sverige uppträder han på möten och berättar om stalinisternas förräderi. Det är bakgrunden till varför han mördas.
– Det finns mycket dokumentärt material och mycket av tidstypiska företeelser i Stockholm, Östersund och Köpenhamn. Den kvinnliga privatdetektiven löser till slut fallet.

Per-Olof Mattsson är litteraturvetare i Stockholm och välkänd för läsare av Internationalen, där han ofta skrivit om andras böcker. Nu har han debuterat som skönlitterär författare med boken En man föll från kungstornet – en politisk historia (Bokförläggarna Röda Rummet).

Varför ville du skriva den här boken?
– Jag har ju under årens lopp läst mycket om vad som hände i Spanien. Repressionen mot vänstern i Spanien, POUM, syndikalisterna i CNT, anarkisterna i FAI och andra, blev både en utväxt på skenrättegångarna i Moskva och det som definitivt förde över stalinismen på kontrarevolutionens sida.
– Utöver det har jag som litteraturvetare sysslat mycket med 1930-talet och känner mig ganska hemma i det årtiondet. Dessutom finns det en idealisering och heroisering av internationella brigaderna som styrdes från Moskva som jag är trött på. CNT:s och POUM:s miliser var de som bemötte kuppförsöket och slog tillbaka det, men det får mycket lite uppmärksamhet numera.
– För några år sedan kom en dansk forskare, Morten Møller, som gick igenom materialet i Moskva om de danska brigadisterna, med mycket nytt material om tillståndet inom brigaderna. Där utövades också mycket repression och sovjetiska ditskickade militärer och folk från tyska kommunistpartiets militärapparat styrde och ställde. Møller dokumenterar skandinavernas revolter mot ”preusseriet” från tyska officerare.

Har du fått några reaktioner ännu?
– Jag har inte hunnit få så många reaktioner ännu förutom en bra bit över hundra ”gilla” på Facebook. En del är förvånade över att jag plötsligt skrivit en fiktiv berättelse. Det kommer säkert en del reaktioner både på innehållet – någon kalenderbitare kommer nog hitta någon liten miss – och synpunkter på att jag skrivit ett slags deckare med många traditionella inslag från den genren. Det var roligt att leka med det, även om jag sällan läser deckare.


Boken kan beställas på Bokförläggarna Röda Rummets hemsida, www.bokrr.se. Det kommer att ordnas lanseringsmöten i Stockholmstrakten under våren.