Svensk noir-deckare i skuggan av spanska inbördeskriget 

En död Spanienfrivillig hittas på Kungsgatan i Stockholm vilket blir början på en mordgåta där spåren leder ut i världen. 

KULTUR | Per Leander

Per-Olof Mattssons politiska spänningsroman En man föll från kungstornet känns som en hårdkokt noir-deckare med alla de rätta ingredienserna från den tidsepok då den utspelar sig. Det är 1930-tal i Sverige och långt borta, men samtidigt väldigt nära, utkämpas det spanska inbördeskriget mellan den demokratiska republiken och Francos fascister, men också mellan stalinister, trotskister och anarkister sinsemellan. 

Berättelsen tar sin början med att kroppen av en död man hittas nedanför ett av de nybyggda kungstornen på Kungsgatan i Stockholm, vilket då var Europas högsta skyskrapor. Mannen visar sig vara en tidigare Spanienfrivillig med kopplingar till Socialistiska partiet, alltså de så kallade Kilbomkommunisterna som brutit med Stalins Sovjet. Den kvinnliga privatdetektiven Marta Johansson får i uppdrag att utreda vad som egentligen hänt. Var det en olycka, självmord eller ett mord? 

LÄS OCKSÅ Ny roman utspelar sig under spanska inbördeskriget

Marta Johansson är själv inte speciellt politiskt intresserad, men med hjälp av olika kontakter kommer hon fördjupa sig i de politiska intrigerna inom arbetarrörelsens olika radikala förgreningar och kommer så småningom ett par utländska agenter med oklar hemvist på spåren. Verkliga historiska personer flimrar också förbi som socialisten August Spångberg, diplomaten Aleksandra Kollontaj och författaren Martin Nexø. 

Det gamla Stockholm, eller rättare sagt det hypermoderna Stockholm då händelserna utspelar sig, är en central plats i boken och levandegörs med gatubeskrivningar, spårvagnsresor, biografer, kaféer, nattklubbar och restaurangbesök. Vi får också följa med Marta Johansson på spaningsuppdrag till Östersund och Köpenhamn. Spanien är ständigt närvarande som ett orosmoln i fjärran genom rapporter från kriget och nyheter om arresteringar och försvinnanden. 

I slutändan blir mordgåtan i Stockholm bara en liten pusselbit i det stora spelet mellan de mäktiga krafter som är på väg att slita Europa i stycke och kasta dess befolkning ut i ett nytt fruktansvärt världskrig. 


Boken: 
En man föll från kungstornet 
av Per-Olof Mattsson 
Bokförläggarna Röda Rummet, 2024.