Facklig solidaritet med Palestina

En vädjan från palestinska fackföreningar om global solidaritet har framkallat oöverträffade åtgärder från arbetare i Italien, Kanada, Indien, Belgien, Spanien och Storbritannien.

UTRIKES | Rafeef Ziadah och Katy Fox-Hodess 

I ett akut upprop den 16 oktober uppmanade palestinska fackföreningar och yrkessammanslutningar fackföreningar utomlands att ”Sluta beväpna Israel”, med tanke på det militära och diplomatiska stödet för Israel från USA och Europeiska unionen.
De uppmanade fackföreningar och arbetare att avstå från att delta i tillverkning, transport och hantering av vapen och övervakningsteknik som är avsedda för Israel. De bildade också organisationen Arbetare i Palestina med internationella allierade för att bygga solidaritet och stöd.

”Vi behöver tre saker från USA: ammunition, ammunition och ammunition”, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till lokala regeringsföreträdare, enligt Financial Times, när attacken mot Gaza gick in på tredje månaden. Netanyahu uttryckte också oro för att vågen av protester i Väst kan hota vapensändningarna, något som antyder att det internationella trycket börjar ge resultat.

”Palestinska arbetare har varit vid frontlinjen i Gaza, räddat liv och räddat samhällen mitt i obeveklig bombardering”, sade Samira A.A. Hasanain, medlem av den palestinska allmänna fackföreningen för offentliga tjänstemän och handel i Gaza. ”Medan vi fortsätter att utföra våra plikter, utsträcker vi vårt hjärtliga tack till dem som arbetar outtröttligt för att stoppa vapenhandeln med Israel.”

Många fackföreningar över hela världen har antagit uttalanden och svarat på uppmaningen.

I Spanien vägrade arbetare på hamnen i Barcelona att transportera vapen till Israel och krävde omedelbart eldupphör. Arbetare på flygbolaget Airbus i Getafe, Spanien, organiserade en marsch inom sin fabrik och visade en banderoll: ”Airbus-arbetare står i solidaritet med Palestina, nej till vapenförsäljning till Israel.”
I Spanien har fjorton fackföreningar och 200 andra organisationer startat en kampanj där de uppmanar sin regering att avsluta vapenhandeln med Israel och den Katalanska fackliga federationen protesterar mot Israel Chemical Limited-Iberia, ett dotterbolag till ICL Group tillhandahåller Monsanto (nu Bayer) med fosfater för att producera vit fosfor för USA:s militär, som i sin tur levererar det till Israel. Vit fosfor är ett fasansfullt brandvapen som, när det kommer i kontakt med syre, brinner med över 800 graders värme och orsakar svåra brännskador och organskador. Israel anklagas för att använda det i civila områden, i strid med internationell lag.

I Belgien uppmanade flera transportfackföreningar sina medlemmar att inte transportera vapen med flyg, efter att vissa hade rapporterat att försändelser var på väg till Israel.

I Italien blockerade hamnarbetare i Genua från den oberoende fackföreningen Colletivo Autonomo Lavoratori Portuali, tillsammans med allierade i samhället, den 10 november lastningen av ett fartyg som drivs av det israeliska rederiet ZIM. Samma fartyg mötte sedan protester vid den södra hamnen i Salerno.

Den 30 november genomförde hamnarbetare som är anslutna till European Dockworkers Council sin första stora koordinerade åtgärd över hamnar i flera länder.

Indiens 12 fackliga federationer, som representerar 100 miljoner arbetare, motsätter sig starkt förhandlingarna mellan Israel och Indien om att skicka 100 000 byggnadsarbetare för att ersätta de palestinska arbetare vars arbetstillstånd Israel har upphävt.

”Att Indien överväger att ”exportera” arbetare visar på det sätt som det har avhumaniserat och gjort indiska arbetare till varor”, skrev de ett gemensamt fackligt uttalande. ”Ett sådant steg kommer att innebära delaktighet från Indiens sida i Israels pågående folkmordskrig mot palestinierna.”

I Kanada stängde ursprungsbefolkning och fackföreningsorganisatörer modigt ner fyra vapenfabriker som sålde vapen till Israel. Arbetare och innevånare i staden stängde L3Harris-anläggningar för dagen i Hamilton, Toronto och Montreal, samt Lockheed Martin i Ottawa. Fackliga aktivister blockerade ingångarna till GeoSpectrum i Dartmouth, ett dotterbolag till Elbit Systems, ett stort israeliskt vapenföretag.

I Storbritannien växer rörelsen efter två framgångsrika blockader, bland annat blockerade 400 fackföreningsmedlemmar ingången till BAE Systems fabrik i Rochester, Kent. Kampanjen Workers for a Free Palestine syftar till att uppmärksamma Storbritanniens roll i kedjan av vapenleveranser till Israel. Åtgärderna trappades upp den 7 december, med 1 000 arbetare som blockerade vapenfabriker i Bournemouth, Lancashire och Brighton


Tidigare publicerad i Labor Notes
Översättning: Lars Henriksson