Mord på socialister pekar direkt mot Bolsonaro

UTRIKES | Göran Kärrman

Den 16 mars 2018 mördades den socialistiska kommunalfullmäktigeledamoten Marielle Franco och hennes chaufför Anderson Gomes i Rio de Janeiro. Sedan flera år tillbaka har de troliga mördarna Elcio de Queiroz, som körde bilen de färdades i och Ronnie Lessa, som höll i vapnet, suttit fängslade utan dom. Båda två är associerade till en mordpatrull i Rio som gick under namnet “Brottskontoret”.

Nu har Ronnie Lessa, som är tidigare militärpolis, gjort upp med åklagarna om att mot strafflindring fungera som ett så kallat kronvittne. Även om mördarna sedan länge identifierats så har frågan hela tiden legat i luften; på vems uppdrag?

Det är tydligt att allt fler spår vetter direkt mot den förre presidenten Jair Bolsonaro. Det är inte frågan om några direkta bevis men graverande kopplingar, som att Lessa bara bor 100 meter från Bolsonaro i ett muromgärdat bostadsområde i Rio, eller att portvakten uppgivit att Queiroz när han kom på mordkvällen blev insläppt av någon från Bolsonaros hus (portvakten tog sedan tillbaka uppgiften och har hållit sig borta, enligt uppgift på grund av hot). Släktingar till Lessa och Queiroz har tidigare arbetat för Bolsonaro och utpekas för att bara vara anställda på pappret. Den lön de fått har sedan i huvudsak returnerats tillbaka till Bolsonaro.

Den utpekade ledaren för Brottskontoret, en tidigare kapten i militärpolisen, Adriano Nobrega, dekorerades på uppmaning från Bolsonaro före han blev president men var aktiv politiker i Rio de Janeiro. Nobriega mördades i februari 2020 av militärpolisen i delstaten Bahia, där han höll sig gömd på en gård tillhörande en till Bolsonaro sympatiserande lokalpolitiker. Bolsonaro själv nekar såklart till all inblandning och hävdar på känt Trumpmanér att det handlar om politisk förföljelse.

Nu har det också visat sig att Bolsonaro, under sin tid som president, olagligt givit polisens underrättelsetjänst (ABIN) tillstånd att köpa in tekniskt avancerade spionsystem från Israel för att övervaka politiska motståndare. En av de som övervakats hemligt är åklagaren i faller Marielle Franco/Anderson Gomes.

Det krävs en rätt tjock bok för att beskriva alla turer kring de uppmärksammade morden (ja, minst en finns) och de olika trådar som binder samman familjen Bolsonaro med mördarna och milisen Brottskontoret. Kanske kommer det avtal som Ronnie Lessa nu gjort upp om till slut ge svaret på vem som stod bakom morden på Franco och Gomes. Själv uppges Ronnie Lessa sagt att “avslöjar jag namnen kommer min familj att mördas”.


FOTO Palácio do Planalto @flickr CC BY 2.0