Presidentval i USA – abortfrågan och Gazakriget

Det amerikanska presidentvalet kan komma att avgöras av två samhällsfrågor och sociala rörelser. Republikanernas fortsatta attacker mot kvinnors rätt till abort kommer att få fler väljare att stödja den sittande presidenten Joe Biden i det kommande presidentvalet medan Bidens fortsatta stöd för Israels krig mot palestinierna kan hålla en del borta från valurnorna.

KOMMENTAR | Dan La Botz

Högsta domstolen i Arizona, som består av sju republikanska ledamöter, beslutade den 9 april att den delstatslag från 1864 som förbjuder alla aborter utom de som utförs för att rädda moderns liv, återigen skulle gälla. Lagen antogs innan Arizona blev en delstat i USA och innan kvinnor fick rösträtt där, båda skedde 1912. Lagen från 1864, som inte innehåller några bestämmelser om abort vid våldtäkt eller incest, hade varit vilande tills USA:s högsta domstol i juni 2022 upphävde det federalt skydd för abort.

Arizona är en avgörande så kallad vågmästarstat. Biden vann bara Arizona med cirka 10 000 röster över Trump, en marginal på 0,3%, vilket var första gången en demokratisk presidentkandidat vann Arizona sedan Bill Clinton 1996 och bara andra gången sedan Harry S. Trumans seger 1948. Därför skakade beslutet i Arizonas högsta domstols de republikanska politikerna och gladde, trots dess reaktionära innehåll, demokraterna eftersom båda partierna inser att det kommer att hjälpa Biden och demokraterna i det kommande presidentvalet. Som Biden och hans vice ordförande Kamala Harris säger i sina TV-annonser, ”Trump gjorde detta.”

Beslutet i Arizona följer ett beslut tidigare denna månad av Floridas högsta domstol som slog fast ett förbud mot aborter efter sex veckors graviditet, en lag som hade antagits av den republikanska lagstiftande församlingen och undertecknats av den republikanska guvernören Ron DeSantis. Eftersom de flesta kvinnor inte ens vet att de är gravida vid sex veckor är det i praktiken ett totalförbud mot aborter. Och i Georgia förbjöd Högsta domstolen i den delstaten i princip provrörsbefruktning, vilket gjorde det svårare för kvinnor som ville bli gravida genom IVF att göra det. Allt detta gör det helt klart att republikanerna är en fara för kvinnors rättigheter.

De republikanska politikernas angrepp på kvinnors reproduktiva rättigheter, som drivs på av partiets vita evangeliska kristna bas, har lett till en stark politisk reaktion från demokrater, oberoende väljare och till och med vissa republikaner. Under de senaste tre åren har väljarna i sju politiskt olika delstater – Kansas, Vermont, Montana, Michigan, Kentucky, Kalifornien och Ohio – antingen röstat för att införa aborträtten i delstatslagstiftningen eller avvisat försök att straffbelägga den. Och i valen 2023 vann demokraterna guvernörs- eller parlamentsval där de sågs som försvarare av kvinnors aborträttigheter. Attacken mot abort tror de flesta analytiker kommer att driva fler kvinnor, ungdomar och förortsväljare till valurnorna för att rösta på Biden och demokraterna i november.

Samtidigt kan Bidens fortsatta stöd till Israel i dess folkmordskrig mot palestinierna kosta honom delstaten Michigan, en annan avgörande vågmästarstat. Trump segrade i Michigan 2016. Biden vann Michigan 2020 med 154 000 röster. Men delstaten har cirka 300 000 muslimska eller arabiska väljare. Det verkar nu troligt att Biden har förlorat stödet från tiotusentals arabiska och muslimska väljare i Michigan, liksom andra arabiska, unga och svarta väljare som antingen kan valskolka eller rösta på ett tredje parti. Motsättningen mellan demokraternas progressiva abortpolitik och dess reaktionära imperialistiska utrikespolitik kan leda till Bidens nederlag.


Dan La Botz är en socialistisk aktivist och skribent bosatt i New York.
Tidigare publicerad i International Viewpoint
Översättning: Lars Henriksson


FOTO Susan Ruggles @flickr CC BY 2.0