Solidaritet med Kagarlitskij och andra ryska krigsmotståndare

Internationell kampanj kräver att ryska politiska fångar ska friges.

UTRIKES | Per Leander

Över 13 500 namnunderskrifter från 45 länder har samlats in till stöd för den ryska marxisten och krigsmotståndaren Boris Kagarlitskij, som dömdes till 5,5 års fängelse den 13 februari av en militärdomstol i Moskva efter att ha beskyllts för att ha ”rättfärdigat terrorism” i sin kritik mot Putins anfallskrig mot Ukraina. Det är den internationella kampanjen ”Boris Kagarlitsky International Solidarity Campaign” som driver namninsamlingen med hjälp av flera solidaritetsorganisationer och vänstergrupper runtom i världen. Vidare kräver kampanjen att samtliga politiska fångar och krigsmotståndare i Ryssland ska friges.

”Jag har haft tur som hamnat i en cell med anständiga människor, i den mån det är möjligt att vara det under dessa förhållanden. Men kanske är det inte så förvånande. De flesta fångarna är trots allt inte förhärdade brottslingar, utan vanligt folk som har kommit på kant med lagen, som har fallit för någon frestelse eller som tappat kontrollen över sina omständigheter”, skriver Kagarlitskij själv i ett brev från fängelset, som bland annat har publicerats i den amerikanska tidningen Jacobin Magazine den 1 april.

LÄS OCKSÅ: ”Frige Boris Kagarlitskij och alla ryska politiska fångar!”

I början av april kom också beskedet att den lilla trotskistiska organisationen Ryska socialistiska rörelsen (RSD) har stämplats som ”utländsk agent” av de ryska myndigheterna, vilket innebär att organisationen tvingades upplösa sig och avsluta sina aktiviteter för att inte riskera att drabbas av ytterligare repression. Ilja Budraitskis, en av RSD:s frontfigurer som sedan krigsutbrottet 2022 lever i exil i Europa, skriver i ett uttalande på Facebook: ”Stämplandet av RSD som utländsk agent är ett högt betyg för vårt arbete i dessa tider och ett värdigt slut för den organisation som skapades 2011. Kampen fortsätter i alla fall!”