”Trumps lögner är tillräckligt stora”

Det går bra för Donald Trump. Igen. Trots åtal. Trots allt. Häromdagen tog han hem en storseger under Republikanernas nomineringsmöte i den konservativa delstaten Iowa. De andra republikanska presidentkandidaterna är svaga och alla opinionssiffror och politiska tyckare spår Trump som nästa republikanske presidentkandidat. Historien upprepar sig. Det menar bussmekanikern Brian Meyers i Ohio.

INTERVJU | Emma Lundström

Men den här gången har Trump ett helt maskineri färdigt. Han vet vad han vill göra: hämnas. Och han kommer att börja göra det med en gång.

Samtidigt verkar Demokraterna satsa på den alltmer förvirrade Joe Biden om igen. Och den här gången hörs inte ens ett svagt eko från den enorma sociala rörelse som en gång fanns i USA – den som kanaliserades i Vermontsenatorn Bernie Sanders valkampanj 2015/2016.

Bussmekanikern Brian Meyers från delstaten Ohios huvudstad Columbus var en ihärdig Sandersaktivist. Han fortsatte att vara aktiv och engagera sig i vänsterkandidaters kampanjer på lokal nivå under flera år. Till slut kände han att han behövde ta en paus.

– Jag tror att de progressiva, åtminstone här, fortfarande existerar i stort antal. Tyvärr kommer det att krävas ett nytt Trump-presidentskap för att väcka dem igen. Tusentals och åter tusentals Sandersvolontärer gav mycket tid och pengar till rörelsen och kampanjen. Det tog vinden ur seglen på många, säger han och uttrycker stor oro inför utvecklingen i landet:

– Kulten kring Trump liknar mycket de historiska händelserna som gav upphov till Hitler. Jag hoppas att jag har fel, men det är dystopiskt hur många människor som faktiskt tror på den retorik som Trump spyr ut. En stor mängd människor tror fortfarande att det senaste valet var riggat och att stormningen av Capitolium 6 januari 2021 antingen var iscensatt eller att de inblandade var goda patrioter. Det är helt galet.

Brian Meyers tror på ordspråket ”om du berättar en lögn som är tillräckligt stor och fortsätter att upprepa den, kommer folk så småningom att tro på den”. Han tycker att kulten kring Trump påminner om hur det kan vara i amerikansk fotboll:

– Om en spelare kliver utanför spelfältet och domarna kallar det ”utanför spelfältet” och kamerabilder visar att spelaren är utanför spelfältet, krävs det bara att några nyckelpersoner säger att spelaren faktiskt var inom spelfältet för att svagsinnade personer ska börja tro på det.

Trumpväljarna ser helt enkelt det de vill se och lyssnar på det de vill lyssna på. Precis som förra gången Trump kom till makten. Brian Meyers känner sig inte särskilt hoppfull inför kommande presidentval.

– Återigen kommer Bidens röster att vara röster mot Trump och inte nödvändigtvis röster för att Biden är en populär eller ens omtyckt president. Med vårt valsystem så har Trump tyvärr en legitim chans att vinna. Det frustrerande är att vi har två dåliga kandidater. Det ena råkar bara vara värre än det andra, säger han och tillägger:

– Jag kan bara inte stå ut med tanken på att gå baklänges när det gäller klimatförändringarna och alla mänskliga rättigheter som folk har kämpat så hårt för. Det kommer att bli en väldigt skumpig resa framöver.


FOTO Gage Skidmore wikipedia CC BY-SA 2.0