Växande judiska protester sätter press på Biden

UTRIKES | Håkan Blomqvist

Häromveckan stängde unga judiska aktivister ned de demokratiska senatorerna Chuck Sumers och Kristen Gillibrands kontor i New York under anklagelsen att de tillsammans tagit emot 400 000 dollar från AIPAC, Israel Public Affairs Committee. AIPAC har, enligt JVP, lagt ner stora summor för att förmå politiker att säga nej till vapenvila.

Rörelsen bland amerikanska judar mot Israels krig och förtryck liksom mot det amerikanska stödet åt Israel i FN och militärt växer. Jewish Voice for Peace, JVP, samlar återkommande till stora protester mot amerikansk medskyldighet och sätter press på Joe Biden och Demokraterna.

En av dem är filosofen och genusteoretikern Judith Butler som nu attackeras hårt av proisraeliska röster i den upptrappade kampen kring Israels folkrättsbrott. Som aktiv i amerikanska JVP deltog Butler 3 mars vid ett fullsatt möte i Paris arrangerat av UJFP, den Franska Judiska Unionen för Fred. Rubriken var ”Mot antisemitism och dess instrumentalisering”, det vill säga hur anklagelser om antisemitism svepande riktas mot kritiker av Israel. Butler själv drabbas just av det sedan hon menat att Hamas angrepp den 7 oktober – oavsett vad man tycker om Hamas – var “en handling av väpnat motstånd, ett uppror”. Men Butler togs också i försvar, inte minst i USA:s klassiska judiska tidning Forward.

Louisa Solomon från JVP förklarade i New York Times aktionen mot de demokratiska kongressledamöterna: ”Jag uppfostrades till att känna djupt, djupt, djupt i min innersta kärna att när folkmord pågick var det mitt jobb att stå upp och kämpa. För många av oss är det logiska uttryck för judiska värden att stå i solidaritet med Palestina och så upp mot våra valda företrädare som tillåter folkmord.”

Följ Jewish Voice for Peace: Home – JVP (jewishvoiceforpeace.org)