Vi måste fortsätta tro på mänskligheten och kämpa

▶ Vi får inte blunda när Palestina blöder
▶ Ett folkmord hotar Gazas befolkning
▶ Omedelbart eldupphör nödvändigt!

LEDARE| 9 november 2023

Visste ni att det finns ett nytt uttryck bland vårdpersonal, WCNSF? Det står för Wounded Child No Surviving Family, skadat barn utan överlevande familj. Uttrycket myntades i Gaza, oktober 2023.
Inte heller denna vecka kan Internationalens ledarsida vända blicken bort från Palestina. Den andra november varnade FN att om inte eldupphör sker meddetsamma, kommer vi inte längre kunna förhindra ett folkmord. Eftersom 10 000 personer, varav 4 000 barn, har dödats i Gaza, och Israel fortsätter att bomba ambulanser, moskéer, FN-skolor, vattenbehållare och solpaneler på sjukhusen, så finns det en stor risk att frågan är officiellt avgjord när du läser det här.
På mittenuppslaget i veckans tidning hävdar en av FN:s tyngsta människorättsexperter att det redan nu är ett folkmord som skett i Gaza.
Även på Västbanken har det slagits rekord, på fel sätt. År 2023 var redan innan 7 oktober det dödligaste året någonsin för barnen på Västbanken. Nu kan vi lägga till ytterligare 40 döda barn. Sammanlagt har minst 165 människor dödats på Västbanken sedan 7 oktober.

I skuggan av Gaza, på Västbanken, sker samtidigt enligt FN en ”andra massfördrivning”. Närmare 2000 palestinier har tvingats bort från sina hem i år, hälften bara under den senaste månaden. Minst tretton byar har helt tömts på sin befolkning. Enligt FN har antalet incidenter med bosättarvåld ökat från tre till sju dagligen, efter den 7 oktober då Hamas dödade soldater och oskyldiga civila israeler.
Sedan sjunde oktober har var tredje bosättarrelaterad incident involverat skjutvapen. I hälften av fallen har israeliska soldater direkt eller indirekt deltagit. Våldet är sanktionerat från regeringsnivå. Bosättaren Itamar Ben Givir, minister för säkerhet och ledaren för extremhögerpartiet ”Judisk makt” ämnar dela ut 10 000 vapen till bosättare.
Journalisten Magda Gad skriver på X från Västbanken: Vi är bokstavligen i ett fängelse. Har kört i timmar på Västbanken för att försöka komma till Jerusalem och det är helt omöjligt. Varenda väg och checkpoint är stängd. Bara stängsel för alla vägar, eller sten och grus. Och den 3 november: Det är inte officiellt krig på Västbanken men det jag har sett inatt i Jenin är definitivt en krigszon. Drönarbombningar, improviserade bomber, konstant beskjutning.

Men är detta ren och skär ondska? Nej även om det onekligen känns så, måste vi förstå situationen politiskt. Ett sätt är att prata om bosättarkolonialism, ”settler colonialism” som många aktivister och forskare gör. Det är en viss form av kolonialism där kolonisatörerna permanent vill ta över ett land och driva ut ursprungsbefolkningen. Därför tar ”konflikten” mellan Israel och Palestina inte slut. Begreppet används också om USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika till exempel. Även samer använder begreppet och förståelseramen i Sverige. Kolonialism och imperialism har alltid velat civilisera de andra: araber, afrikaner, asiater. Även i Sverige ekar dessa tongångar bland Tidö-partierna, med hatet mot muslimer och invandrare. Palestinierna är de andra för Väst och det gör det lättare för Väst att ta ställning för Israel, utöver de geopolitiska intressena.
I helgen nåddes ännu en bottennivå för mänskligheten när israeliska kulturarvministern Amichai Eliyahu rekommenderade atombombning av Gaza. Etnisk rensning och folkmord sker förstås inte bara i Väst, men någonting nytt händer nu med mänskligheten, med oss alla, när vi bevittnar hur en demokrati bedriver folkmordsliknande brott, påhejade av andra demokratiska stater. Och allt ligger i öppen dager. Uttalanden om mänskliga djur, officiella dokument om fördrivning, bosättarna som skriker död åt araber. Det sänds ju till och med live.

Är människan dömd att agera så här? Hur ska vi stå ut i så fall? Nej. Inte ens de som säger att det hela är en rimlig reaktion från Israel, klarar av att se bilderna från Gaza. De kan säga så, men kroppen, illamåendet i maggropen protesterar, det tvingar även dem att byta kanal, blunda, tänka på något annat.
Vi ser fortfarande mänskligheten, i de starkaste propalestinska demonstrationerna någonsin i vartenda hörn av världen. Vi hör mänskligheten tala när anhöriga till de dödade israelerna säger att dödandet av Gazaborna inte ger deras älskade tillbaka, vi ser den i form av modiga israeler som protesterar trots risk för våld och hot och hos judar som skriker inte i vårt namn på tågstationen i New York. Nätverket Queers för Palestina fyllde hela kulturhuset Cyklopen i Stockholm i veckan och Nordiska Motståndsrörelsen jagades de ner i tunnelbanan av palestinademonstrationen i Stockholm för några veckor sedan. I Malmö markerade vänsteraktivister direkt mot antisemitism när den israeliska flaggan sattes i brand utan för synagogan.
Och i Palestina, finns de modigaste kämparna. Barnen utan föräldrar i Gaza, är helt utelämnade, och de behöver den varmaste världen som tänkas kan. För deras skull, fortsätta tro på mänsklighet och kämpa för ett fritt Palestina.