Kalle Anka och hans vänner organiserar sig fackligt

Kalle Anka och Janne Långben går med i facket – det kan låta som en bortglömd tecknad film från 40-talet. Men det är just det som håller på att bli verklighet på Disneyland i Anaheim, Kalifornien.

UTRIKES | Erik Edlund

Det rör sig om anställda inom Disneylands Karaktärs- och paradavdelning, dvs. den avdelning som gestaltar olika Disney-figurer. De har startat en grupp som kallar sig Magic United (en referens till att Disneyland ibland brukar kallas ”the magic kingdom”), som under ett år har arbetat för att starta upp en sektion av fackföreningen Actor’s Equity Association på parken. AEA har 51 000 medlemmar över hela USA, allt ifrån skådespelare på Broadway till strippor i Los Angeles. AEA har funnits i 111 år och är en av USA:a allra äldst fackföreningar.

Magic United kräver bättre löner, rättvisa arbetstider och en säkrare arbetsmiljö på Disneyland.

De flesta av Disneylands yrkesgrupper (parken har 35 000 anställda) är redan organiserade i mer än ett dussin olika fackföreningar. Men just de ca. 1700 karaktär-skådespelarna, både de som går omkring i parken och interagerar med besökare och de som uppträder på scen, är en grupp som hittills saknat facklig representation.

Efter tre dagars insamlande av underskrifter bland Disneylands anställda har fackföreningen kommit upp i de 30 procent som krävs för att få chansen att sätta sig i förhandlingar med bolaget. Fackföreningen uppger dock att de vill vänta tills de nått upp till 60 procent för att få ett starkare mandat.

– Disney-arbetare är väldigt lojala med Walt Disney Company och dess värderingar, så det är rimligt av dem att förvänta sig att ”världens lyckligaste plats” ska betala dem rättvist och prioritera deras hälsa och säkerhet, säger AEA:s ordförande Kate Shindle i ett uttalande.

Personal som utför precis samma arbete på Disney World i Orlando, Florida, har redan en fackförening sedan flera år tillbaka. Fram tills nyligen var lönerna högre på Disney World i Florida, tack vare ett avtal som förhandlades fram av en koalition av flera fackföreningar, däribland AEA. Lönenivån varierar nu från $21,30 och $23 i timmen. Karaktär-skådespelarnas tidigare avtal låg på $20 i timmen. Lönerna på Disneyland i Kalifornien har sedan dess justerats upp till samma nivå som på Disney World. Men avtalet har inte tagit med i beräkningarna att hyror och övriga levnadsomkostnader i allmänhet är mycket högre i Kalifornien än i Florida.

– AEA representerar redan hundratals artister på Walt Disney World i Orlando, och vi har ett långt och framgångsrikt förhandlingsförhållande med Disney. Vi ser fram emot att inkludera artisterna i Anaheim i det arbetet, och applåderar deras fantastiska arbete med kampanjen, säger AEA-ordföranden.

Disney-koncernen kämpar med ett underskott, och har ännu inte riktigt kunnat hitta sin plats i det nya underhållningslandskapet med streamingtjänster. Deras nöjesparker i USA går däremot fortfarande med vinst, och är därmed den mest lönsamma delen av bolagets alla verksamheter.