Åren 2010-2023 femdubblades andelen stressrelaterad sjukfrånvaro i Sverige. Värst drabbad var välfärdssektorn. Fyra av fem sjukskrivna pga. stress har varit kvinnor. Det visar rapporten Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön från samarbetet Facken i Välfärden, som räknar på kostnaderna för sjukfrånvaron. Rapporten slår redan i inledningen fast att den stressrelaterade ohälsan ökar och når nya rekordnivåer.
Inrikes|Erik Edlund
Sjukfrånvaron 2023 kostade sammanlagt kommuner och regioner 51,4 miljarder kronor. Med rapporten vill de fem förbunden i Facken i Välfärden understryka vikten av att investera i de anställdas hälsa och välbefinnande. De menar att ”ohälsotrenden” kan brytas. Men att det krävs att arbetsmiljöfrågorna prioriteras på allvar av den högsta ledningen i varje organisation, i kommuner och regioner är politiker ytterst ansvariga, så att de anställda i välfärden får rimliga förutsättningar att utföra sitt arbete. Därför kommer kommer Facken i välfärden med tre konkreta förslag för att förbättra arbetsvillkoren och få ner sjukfrånvaron.
I rapporten kallas de tre förslagen ”de mest avgörande för att skapa ett friskt och attraktivt arbetsliv inom välfärden”.
1. Samhället måste satsa på en bättre arbetsmiljö och fler anställda med rätt kompetens. Dessutom behöver lönerna höjas, arbetsvillkoren förbättras och arbetstiderna bli mer hållbara. Då kommer fler vilja arbeta inom välfärden, och den befintliga personalen trivas och vilja stanna kvar.
2. Alla kommuner och regioner behöver arbeta med de organisatoriska förutsättningar som forskningen visat ger en bättre arbetsmiljö och har en positiv inverkan på produktivitet och hälsa.
3. En sanktionsavgift – böter – för arbetsgivare som brister i arbetsmiljöarbetet.
Facken i Välfärden är fem förbund inom välfärdssektorn som samverkar kring sina gemensamma intressen. Det är Kommunal, Vårdförbundet, Vision, Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärare. Deras stora gemensamma sakfråga är kompetensförsörjningen. De ser arbetsmiljöfrågorna som centrala för att höja kvalitén i välfärden.
Av Sveriges kommuner och regioners nästan 1,2 miljoner anställda arbetar 885 000 på kommuner, och 295 000 på regioner. Det handlar om tusentals olika arbetsplatser som skiljer sig åt på många sätt vad gäller arbetsmiljö. Det kan alltså vara väldigt olika vad som riskerar de anställdas hälsa på arbetsplatser. Men just stress och hög arbetsbelastning är den absolut vanligaste riskfaktorn.
Sjukfrånvaron är högst inom välfärdssektorn (främst vård, skola, omsorg). Kommuner och regioner har allra flest sjukskrivningsdagar per anställd. Den siffran låg 2023 på 13,1 sjukdagar inom kommunerna. Detta kan jämföras med de 7,6 dagar som var genomsnittet i den privata sektorn.
Antalet personer med stressrelaterad psykisk ohälsa har har gått upp rejält sedan 2010, och psykisk ohälsa är idag den vanligaste orsaken till långa sjukskrivningar. Siffror från Försäkringskassan visar en femdubbling av antalet stressdiagnoser 2023 jämfört med 2010. De drabbade är främst kvinnor, och Försäkringskassan betonar själva att en viktig förklaring till att kvinnor är överrepresenterade inom sjukskrivningar med psykiatriska diagnoser är att många av de yrken med mest stress och med störst brister i arbetsmiljön är just kvinnodominerade yrken.
När man mäter stress i arbetslivet används ofta något som kallas ”krav/kontroll-modellen”. Den mäter hur höga kraven är (tidspress, arbetsbelastning etc.), och hur stor kontroll man har över sitt arbete. Den visar att höga krav och låg kontroll bidrar mest till stress. Dessa arbeten, som brukar kallas ”spända arbeten”, eller arbeten med hög anspänning, kan leda till utmattning, ohälsa och i värsta fall en för tidig död. År 2021 hade så många som en av tre anställda inom kommuner en arbetssituation med hög anspänning. Samma siffra för anställda i regioner är fyra av tio.
En rapport från Arbetsmiljöverket, Arbetsrelaterad dödlighet från 2019 , visar att stress är en av de största faktorerna som kan leda till en för tidig död kopplad till arbete. Den uppskattar antalet dödsfall kopplade till stress i arbetet till cirka 770 per år.
Under Politikerveckan i Almedalen 2024 presenterade facken i välfärden sin rapport vid ett seminarium. Lärarförbundets Anna Olskog beskrev varför rapporten behövdes och varför de tre föreslagna åtgärderna var nödvändiga.
– Att drabbas av stressrelaterad ohälsa och inte kunna arbeta är ju ett personligt lidande och en försämrad privatekonomi, men sjukfrånvaron leder också till stora utgifter för samhället och äter upp delar av reformutrymmen och utveckling av verksamheterna. Och leder oss in i en ond spiral där ekonomin försämras och satsningar uteblir.