Människans samlade kunskap om universum, jorden och atomens uppbyggnad är imponerande. Vi vet hur Big Bang formade kosmos, hur planeterna bildades och hur livet utvecklades. Vi har stor förståelse för civilisationers uppgång, blomstring och fall.
Så hur är det möjligt att mänskligheten står inför sin största kris någonsin – klimatförändringarna.
Krönika|Gay Glans
Under förhistorisk tid fördubblades vår samlade kunskap ungefär vart tusende år. Fram till 1500-talet gick utvecklingen långsamt, men tog sedan fart. Idag sker kunskapsdubbleringen på bara några få år.
Trots att vi aldrig haft så omfattande kunskap som idag, står mänskligheten inför sin största kris någonsin – klimatförändringarna. En katastrof som kan bli oerhört mycket värre än 1900-talets världskrig tillsammans. Vi vet vad som behövs för att förhindra katastrofen. Ändå går utvecklingen bakåt. Sedan Parisavtalet 2015 har de globala koldioxidutsläppen ökat med cirka 8 procent.
Vi kan bortse från hot som vi inte kan påverka – asteroidnedslag och supervulkanutbrott har drabbat jorden tidigare, med förödande konsekvenser för livet som det såg ut då. Och det kommer att ske igen, osäkert när. Pompeji, som begravdes av Vesuvius utbrott år 79, kommer en dag att täckas av aska på nytt. Men det är hot vi inte kan stoppa. Klimatkatastrofen kan vi däremot förhindra, eftersom vi har kunskapen. Men det är bråttom.
Så – ni får ursäkta kraftuttrycket – Hur i helvete är det möjligt?
Aristoteles påpekade redan på 300-talet fvt att kunskap inte automatiskt leder till visdom. Visdom handlar om att agera utifrån beprövad iakttagelse av verkligheten. Historien visar att detta inte är en självklarhet. Kristendomen övertog viktiga delar av Aristoteles filosofi, med antiintellektualismen som en av de viktigaste skillnaderna. När Adam och Eva straffades för att ha ätit av kunskapens frukt var budskapet tydligt – följ Gud, inte kunskapen.
För att vara rättvis förändrade Thomas av Aquino (1225–1274) det kristna tänkandet genom att försöka förena tro och förnuft. Senare lät Galileo Galilei, Isaac Newton och Charles Darwin, sina forskningsresultat styra, trots att dessa stod i kontrast till den kristna världsbilden. All respekt till dessa giganter.
Senare försök att förena vetenskap och religion gjordes av Teilard de Chardin (1881–1955) men med klent resultat. Hans idé om att evolutionen styrs av ett gudomligt mål saknar vetenskapligt stöd, precis som de moderna förespråkarna av Intelligent Design. Dessa hävdar att livets komplexitet omöjliggör Darwins teori om det naturliga urvalet och att en intelligent designer därför leder utvecklingen.
Men om det inte längre är religionen som håller tillbaka vår handlingskraft, vad är det då? Idéhistorikern Sven Eric Liedman analyserar i ”Ett oändligt äventyr” att information blir meningsfull först när den sätts i ett sammanhang och blir till kunskap. Vetenskapen har gjort just detta med klimatförändringarna – vi vet mycket väl vad som behöver göras. Ändå är vi fortfarande långt ifrån en lösning.
Varför går utvecklingen snarare bakåt än framåt? Varför har den kapitalistiska gröna omställningen nått vägs ände? Varför satsar världens makthavare på upprustning och krig istället för att lösa klimatkrisen?
Jag är tämligen övertygad om att svaret ligger i den formel som Karl Marx formulerade i tredje bandet av Kapitalet (postumt utgiven 1894): p′=c+vm, – profitkvotens fallande tendens. Utan att gå in på detaljer förklarar formeln kapitalismens inneboende destruktivitet; kapitalägarnas jakt på vinst är överordnad allt annat, inklusive etik, hållbarhet och mänskliga rättigheter. Systemet leder till djupa kriser, krig och masslakt, till miljöförstöring och klimatförändringar.
Marx ekvation sammanfattar logiken som driver oss mot katastrofen. Så länge kapitalismen styr, riskerar den omfattande tekniska och vetenskapliga kunskapen att förbli outnyttjad. Problemet är inte brist på kunskap, på lösningar – det är kapitalismen som är problemet.
Rosa Luxemburgs ord från 1915 Socialism eller barbari är aktuellare än någonsin men med tillägget: ekosocialism eller barbari.