Läkare protesterar mot nedskärningar

Specialistläkargruppen på psykiatrin på Skaraborgs sjukhus i Skövde protesterar mot ytterligare planerade nedskärningar. Sjukhuset planerar att spara in tjugotvå tjänster på den psykatriska kliniken nästa år. Det motsvarar en hel avdelning och gör det i praktiken omöjligt att nyanställa.

Inrikes|Erik Edlund

21 läkare på psykakuten och öppenvårdsmottagningar har lämnat in ett brev till ledningen för sjukvården i Västra Götaland där de förklarar att de inte längre kan ta ansvar för vården om de föreslagna nedskärningarna genomförs. Därför vägrar nu specialistgruppen att skriva på det avtal, ”delegationen”, som ger dem rätt att ta beslut om tvångsvård. De menar nedskärningarna gör att de inte längre kan garantera en säker och kvalitativ vård för patienterna.

Läkarna är är personligen juridiskt och etiskt ansvariga för beslut om tvångsvård, och riskerar att åtalas om besluten inte sköts ordentligt. Den läkare som fattar beslut om tvångsinläggning har det fulla ansvaret inför övervakande myndigheter. Myndigheterna och domstolarna som övervakar vården tar inte hänsyn till om felaktiga beslut eller brister i vårdplaner beror på resursbrist.

De skriver att antalet specialister på sjukhuset är det samma som för 10 år sedan. Samtidigt har antalet patienter i öppenvården under denna tid fördubblats.

”Skaraborg har i över 20 år lidit stor brist på psykiatrisk spetskompetens i form av psykologer, sköterskor och specialistläkare i psykiatri” förklarar de 21 läkarna i sitt brev. De beskriver hur bristerna förvärras av ständigt ökande krav utan att det skjuts till mer resurser.

Psykiatrikliniken i Skövde har kontakt med mer än fem procent av den vuxna befolkningen i Skaraborg. Ändå fortsätter den, skriver de 21 läkarna, att år efter år vara ”regionens överlägset lägst budgeterade psykiatriska klinik”.

”Personalens lojalitet utnyttjas för att täcka upp en underdimensionerad organisation på bristningsgränsen”.

Den planerade nedskärningen är enligt sjukhusledningen främst tänkt att tas ut i form av minskning av den administrativa personalen på kliniken. Men psykiatrin är en verksamhet där vården detaljstyrs av olika lagparagrafer och där allt ska dokumenteras. Därför är den administrativa personalen helt nödvändig för att vården ska fungera.

”Vi frihetsberövar patienter genom tvångsvård, där korrekt angivna ord och tidsangivelser har avgörande betydelse”, skriver de. De tillägger att administrationen inte försvinner av att man säger upp administrativ personal. Den administrativa bördan ökar däremot för övrig vårdpersonal.

I praktiken gör besparingarna på psykiatrin att den underbemanning som råder idag blir ett normaltillstånd. Den gör det nämligen mycket svårare att rekrytera till kliniken. ”Den mest underfinansierade psykiatrikliniken i VGR (Västra Götalandsregionen, reds. anm.), i sig en av bottenregionerna i Sverige för finansiering av psykiatri – vem tror ni vill jobba där?” frågar läkarna. De fortsätter med att berätta att specialistläkargruppen fortsatt sitt arbete, av lojalitet med patienterna och varandra.

”Att skriva under utan visshet om att kunna säkerställa adekvat vård vore ett svek mot patienterna och vårt ansvar som läkare”.

För att läkarna ska börja besluta om tvångsvård igen kräver de att nedskärningarna stoppas och att ledningen presenterar en plan för att stärka vuxenpsykiatrin.