Tidölagets nya giv: Dömd i Sverige – fängslad i Estland

Snart kan personer som blir dömda till fängelsestraff i Sverige hamna på ett fängelse i Estland.
Regeringen har kommit överens med Estland om att den svenska kriminalvården ska hyra 600 platser på ett fängelse i Estands nästa största stad Tartu. Det meddelade regeringen vid en pressträff under onsdagen. Anstalten har 400 rum och kan med dubbelbeläggning rymma 600 svenska intagna.

Fokus|Erik Edlund

— Sverige och Estland har nått en överenskommelse som kommer innebära en påtaglig avlastning av svensk kriminalvård. Det här är något som vi har arbetat hårt och länge för och vi är mycket nöjda med resultatet, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Syftet med samarbetet är att avlasta den svenska kriminalvården som länge haft problem med platsbrist. Antalet platser på svenska anstalter motsvarar inte alls det behov som finns sedan regeringens omläggning av rättspolitiken 2023 då det  beslutades att straffen skulle skärpas och att fler skulle sitta i fängelse, i stället för alternativa påföljder som exempelvis samhällstjänst.

Det har lett till flera problem.  Det har inte minst skapat dålig stämning på anstalter där platsbristen lett till att intagna tvingas dela rum med främlingar. Det påverkar både de intagnas rehabilitering och personalens arbetsmiljö mycket negativt. Kriminalvårdens egen prognos visar att Sverige 2033 kommer behöva 27000 anstalts- och häktesplatser. Jämfört med dagens 9000. Att bygga nya anstalter skulle ta ungefär sju år och bli väldigt dyrt. Därför tycker regeringen och Sverigedemokraterna att det är enklare och billigare att hyra fängelseplatser i Estland.

Kostnaden för Sverige kommer att vara 8 500 euro per plats och månad. Det är enligt regeringen 3 000 euro mindre än genomsnittskostnaden för en plats i Sverige. Transportkostnader till och från Estland ingår dock inte i den beräkningen.

Riksdagen ska ta ställning till avtalet och de lagförslag som krävs för att kunna genomföra nästa år. Det kommer då krävas en kvalificerad majoritet för att förslagen ska godkännas. Det betyder att tre fjärdedelar av riksdagen måste rösta för.

Planen är att avtalet ska träda i kraft 1 juli nästa år och att de första intagna då ska kunna placeras på anstalten i Estland.

Den svenska Tidöregeringen är inte unika med att hyra fängelseplatser i utlandet. Det är en åtgärd som testats flera gånger av olika länder. Den amerikanska Trump-regeringens ökända fängelse i El Salvador är bara ett exempel.

En som är kritisk till politiken att döma fler till fängelsestraff, i Sverige eller utlandet, är Frances Crook, hedersgästforskare i kriminologi vid  University of Leicester, samt mottagare av Stockholm Prize in Criminology.

— Min erfarenhet har lärt mig en obestridlig sanning: det nuvarande systemet för kriminalvård är ineffektivt, kostsamt och skadar både individer och samhällen, skriver hon i ett nyhetsbrev som finns citerat i Tidskrift för Kriminalvård.

Frances Crook hävdar att uppfattningen att straff och fängelse skulle vara en lösning på brottsligheten är en farlig missuppfattning.

— Att låtsas som att fängelse är effektivt är inte bara missvisande utan också oärligt mot allmänheten och brottsoffer.

Hon menar att detta förhållningssätt inte gör samhället tryggare, utan istället cementerar en skadlig spiral, där straffen blir allt hårdare och längre utan att åtgärda grundproblemen.

Frances Crook skriver att det är allmänt erkänt att det nuvarande rättssystemet inte bara misslyckas, utan också aktivt bidrar till att öka brottsligheten, kostar skattebetalarna pengar och skapa fler brottsoffer.

— Det är hög tid att vi lämnar kosmetiska justeringar bakom oss och istället vågar genomföra en genomgripande reform av ett system som är ruttet ända in i kärnan.