Med anledning av den djupa krisen i regionernas sjukvård lovade statsminister Ulf Kristersson i ett partiledarsamtal att vården ska få mer resurser och att inga ska sägas upp i vården. Många frågar sig om han verkligen är trovärdig. För att pressa honom att stå fast vid vad han sagt har Vänsterpartiet lagt fram en ändringsbudget med extra pengar till regionerna. Internationalen frågade Vänsterpartiets Karin Rågsjö om ändringsbudgeten.
INTERVJU | Erik Edlund
Det var i samband med lördagens partiledarsamtal i TV4 som Ulf Kristersson gjorde sitt utspel. Han sa att regeringen är beredd att anslå ytterligare resurser samtidigt som kommuner och regioner också måste göra vad de kan.
”Det är regeringen och samarbetspartierna som kommer lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården.”
Lite senare i debatten tonade han ner budskapet något, och gav inget klart svar om extra vårdpengar kommer finnas med i vårbudgeten eller inte.
Karin Rågsjö är Vänsterpartiets talesperson för hälso- och vårdpolitik. Hon menar att det vore politiskt självmord för Kristersson att inte hålla sitt löfte.
– Det har man inte råd med ens i den här SD-beroende regeringen.
Frågan är, undrar hon, bara när pengarna kommer betalas ut, och hur mycket.
– Blir det bara en peng som låter bra? Dvs. så löftet infrias. Jag tror tyvärr det.
Hon påpekar att regeringen inte direkt vurmar för välfärden och den offentliga vården.
Ändringsbudgeten som V-ledaren Nooshi Dadgostar och den ekonomisk-politiske talespersonen Ida Gabrielsson presenterade i finansutskottet innehåller 15 miljarder till vården. Den summan bygger på regionernas egna beräkningar av hur mycket som krävs för att stoppa uppsägningarna.
– Det ska täcka upp för uppsägningar. Sedan behövs det långsiktiga resurser, menar Karin Rågsjö.
Men det är bråttom.
– Det räcker inte att pengarna kommer senare, för det är nu uppsägningarna sker. Jag utgår från att alla partier tar ansvar och att Kristersson håller sitt vårdlöfte. Han måste ge konkret besked. Vi väntar på det och pressar på.
Vänsterpartiet har uppmanat statsministern att kalla till partiledarsamtal för att snabba på processen.
Karin Rågsjö berättar att de hela tiden haft kontakt med fackföreningar och berörd personal inom vården. Hon tror att det är viktigt att de lokala facken är med. Facken har ”total koll”, så det är där reaktionerna måste växa om pengarna inte kommer.
– Vi krokar arm med facken helt enkelt.
Det fattas omkring 30 miljarder i kommuner och regioner över hela landet enligt SKR:s ekonomirapport från 2023, och en sammanställning i Dagens Nyheter visar att över 5000 tjänster ska bantas i regionerna under 2024. I flera regioner råder anställningsstopp, vilket betyder att de inte anställer någon ny för att ersätta personal som går i pension eller är föräldralediga.
Det allvarliga läget i regionerna har gjort att vården nu gått om lag och ordning som den fråga svenskarna tänker mest på.
Särskilt svårt har storsjukhus drabbats. Exempelvis måste Sahlgrenska i Göteborg spara nästan två miljarder, vilket betyder att de måste minska personalstyrkan med 2000 anställda. Akademiska sjukhuset i Uppsala planerar att stänga sin nattöppna infektionsmottagning efter att underskott på nästan en miljard kronor 2024. Skånes universitetssjukhus gick i fjol med ett underskott på ungefär 1,7 miljarder. Region Sörmland varslade i höstas 700 anställda inom vården. Region Värmland har beslutat om ett sparpaket med neddragningar på 75 anställda – nära tio procent av regionens anställda. Samtidigt höjs avgifter och taxor i landets alla tjugoen regioner.
– För patienter med svåra sjukdomar kan den pågående krisen få fatala konsekvenser. Som exempel har endast 26 procent hittills i år kunnat starta en cancerbehandling i tid inom det standardiserade vårdförloppet. Det är en katastrof. 2023 startade 40 procent behandling i tid, vilket var historiskt lågt och inte i närheten av målet på 80 procent, säger Karin Rågsjö.
– Underskotten måste täckas av staten, för att åtminstone dagens kvalitet ska behållas.
FOTO Vänsterpartiet