Adhd är ingen sjukdom – utan en samhällsfråga

Det menar Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Karolinska Institutet, i en intervju med TT. Han lyfter fram behovet av ett paradigmskifte i synen på adhd och jämför med utvecklingen inom HBTQ-frågor.

Inrikes|Gay Glans

Hela 70 procent av läkarbesöken inom barn- och ungdomspsykiatrin går idag åt till adhd-utredningar och behandlingar av unga med diagnosen. Det framgår av en rapport från Socialstyrelsen, som samtidigt varnar för att andra unga med behov av psykiatriskt stöd riskerar att hamna i skymundan.

Sven Bölte hävdar att adhd är en personlighetstyp och inte en sjukdom. ”Precis som HBTQ-personer inte är sjuka, utan representerar en del av mänsklig mångfald, behöver vi förstå adhd på samma sätt. Det är ett sätt att vara”, säger han. Han framhåller att detta kräver ett förändrat synsätt och ett samhällsengagemang för att acceptera och hantera adhd som en naturlig del av mångfalden.

Enligt Bölte bör vi undvika att överlämna ansvaret till psykiatrin och istället hantera frågan på samhällsnivå. ”Adhd är inte en sjukdom, och därför måste vi klara av att hantera det inom samhällskroppen”, understryker han.

Adhd-diagnoser har ökat kraftigt, inte bara i Sverige utan i hela den rikare delen av världen under de senaste decennierna. ”Man har kommit olika långt i olika länder”, konstaterar Bölte, men tillägger att Sverige ligger i topp tillsammans med USA när det gäller antalet diagnoser.