Efter 600 dagar av humanitär katastrof har Israel godkänt USA:s förslag för en 60 dagar lång vapenvila i Gaza. Hamas, som styr Gaza, har dock sagt nej till det amerikanska förslaget efter att ha studerat det i några dagar. De menar att förslaget inte är tillräckligt då det inte innehåller några garantier för ett slut på kriget, ett tillbakadragande av israeliska styrkor från Gaza och förutsättningar för tillräckligt humanitärt stöd.
Utrikes|Erik Edlund
Enligt förslaget ska Hamas frige tio levande gisslan och återlämna kvarlevorna av 18 döda gisslan.
I utbyte ska Israel dra sig tillbaka från nyligen erövrade områden och frige 1100 frihetsberövade palestinier.
Efter de 60 dagarna av vapenvila kan Israel återuppta stridigheterna, om inte förhandlingarna med Hamas får något resultat.
Samtidigt pågår en humanitär katastrof i Gaza efter elva veckors total blockad. Israel har börjat släppa in en del lastbilar med förnödenheter. Men formerna det sker under är strikt kontrollerade, och beskrivs som ett försök att använda matleveranserna som ett vapen för att kontrollera civilbefolkningen i Gaza. Som argument har Israel använt obekräftade påståenden om att Hamas skulle förskingra mat och andra förnödenheter.
Enligt förslaget ska distributionen av nödhjälp till folket i Gaza åter skötas av FN:s organisationer.
Oxfams chef för Mellanöstern och Nordafrika, Sally Abi-Khalil säger att organisationens mest akuta uppmaning nu är omedelbart humanitärt bistånd och stöd, för att säkerställa att livsviktiga resurser och medicinsk hjälp kan nå de som är i akut behov.
Situationen i Gaza är fortsatt kritisk, med rapporter om mass-svält och brist på nödvändiga resurser. Både Hamas och humanitära organisationer menar att ett avtal måste lösa de humanitära behoven och leda till ett slut på ockupationen.