Svenska hamnarbetarförbundets medlemmar vägrar hantera transporter av krigsmateriel till och från Israel. Beslutet om en blockad togs med 68 procents majoritet genom en medlemsomröstning som pågick till 19 december.
Fokus|Erik Edlund
Bakgrunden till beslutet är Israels nu pågående angrepp mot Gaza och den eskalerande humanitära katastrofen.
Svenska företag säljer bland annat vapensikten och annan teknik till Israels armé. Dessutom har Försvarets materielverk (FMV) slutit ett mångårigt avtal om inköp för flera miljarder kronor från det israeliska vapenföretaget Elbit.
Hamnarbetarförbundet väntar sig motreaktioner från arbetsgivarna liknande de som skedde under blockaden mot Ryssland 2022.
Hamnarbetarförbundets blockad betyder inte att de väljer sida i den väpnade konflikten. De skriver på sin hemsida att det bland hamnarbetare finns många olika uppfattningar om konflikten i Mellanöstern.
— Hamnarbetarförbundet har dock under lång tid varit en konsekvent röst för att försvara folkrätten och de mänskliga rättigheterna, oavsett vem som förbryter sig mot dem.
Förbundsstyrelsen skriver att blockaden mot israeliskt krigsmateriel främst kommer vara av symbolisk karaktär. Bland annat på grund av att det militära handelsutbytet med Israel är relativt marginellt, och pga. svårigheten i att identifiera laster med krigsmateriel när de passerar hamnen.
Initiativet till att låta medlemmarna rösta om en blockad togs vid Hamnarbetarförbundets kongress i Göteborg.
Efter jul- och nyårshelgen kommer Hamnarbetarförbundets styrelse verkställa medlemmarnas beslut om blockad.