Kommunal varslar om strejk mot privata vårdgivare. De privata vårdgivarnas branschorganisation Almega Vårdföretagarna vägrar gå med på möjligheten för deltidsanställda att få lika mycket betalt för övertid som heltidsanställda. Som inom den offentligt drivna vården.
Inrikes|Erik Edlund
Om parterna inte lyckas hitta en lösning lägger undersköterskor, stödassistenter och vårdbiträden inom privat vård och omsorg på vårdcentraler, sjukhus och ålderdomshem över hela landet ner arbetet den 16 Juni kl. 07.
Kommunal varslar också om blockad mot nyanställning och mot mer- och övertid. Det betyder att arbetsgivarna inte får nyanställa eller hyra in personal, och inte heller beordra mertids- eller övertidsarbete.
Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård säger att en strejk alltid är sista utväg, och absolut inte något Kommunal gör lättvindigt.
— Vi kan aldrig gå med på att medlemmarna som jobbar i privat regi ska ha det sämre.
I ett pressmeddelande säger hon att de privata vårdföretagarna länge har utnyttjat dagens system där det är billigare att ge övertidsarbete till deltidsanställda. I den privata äldreomsorgen är så många som 63 procent deltidsanställda (motsvarande siffra i den offentligt drivna omsorgen är ca. 41 procent).
— Här måste vi markera och stå upp för medlemmarnas villkor.
Höjd övertidsersättning för deltidsanställda är ett av de krav som alla LO-förbunden driver solidariskt. Och här har de EU-domstolen på sin sida. Domstolen har slagit fast att det är diskriminering att ge lägre övertidsersättning till deltidsanställda än till heltidsanställda. Det är därför inte tillåtet på den europeiska arbetsmarknaden.
Malin Ragnegård tycker att vårdföretagarna borde ha blivit mer ödmjuka efter den senaste tidens skandalrubriker i medier som granskar problem i vården. Men hon konstaterar att det inte finns något intresse för det, och att de ”verkar vilja att det som redan är dåligt ska bli ännu sämre”.
— De privata vårdföretagarna borde istället, precis som alla andra arbetsgivare i branschen, förstå att det ligger i deras eget intresse att förbättra villkoren för att kunna höja kvaliteten i verksamheterna, och göra dessa yrken mer attraktiva.
De privata vårdföretagarna har begärt flera undantag för att gå med på Kommunals krav. Men Kommunal menar att de undantag vårdföretagarna vill se gör att det i stort sett blir omöjligt för deltidsanställda att få rätt till övertidsersättning.
En representant för Vårdföretagarna säger till tidningen Arbetet att det är ”jättetråkigt” att Kommunal varslat om strejk istället för att lösa det på ett ”anständigt sätt” i förhandlingarna. Vårdföretagarna hade hellre sett en lösning på mertidsfrågan liknande den inom handeln. Där kom arbetsgivarna och facket tidigare i år överens om att den som täcker upp för en kollega genom ett vikariat inte ska få någon övertidsersättning.
Nu kommer en medlare utses som får presentera ett bud som Kommunal och Vårdföretagarna ska ta ställning till. Om parterna inte lyckas komma överens går Kommunal ut i strejk den 16 juni.