Monstret som vände sig mot Putin

I boken Döden är vår business berättas historien om den ökända ryska privatarmén Wagner som skapades av Putins ”kock” Jevgenij Prigozjin, men som till sist vände sig emot honom. Per Leander har läst den.

Kulturen|Per Leander

Länge förnekades det att den ens fanns. Wagnergruppen, den fascistoida privatarmé av legosoldater som utförde särskilt smutsiga jobb åt den ryska regimen i krigszoner runtom i världen. Namnet på gruppen syftar på dess befälhavare, nazisten Dmitrij ”Wagner” Utkin, men organisationens verkliga ägare och chef var oligarken Jevgenij Prigozjin, även känd som ”Putins kock”. I boken Döden är vår business berättar de två ryska journalisterna Ilja Barabanov och Denis Korotkov, båda numera bosatta i exil, historien om Wagnergruppens uppgång och fall.

Författarna skildrar hur den ursprungligen småkriminelle Jevgenij Prigozjin bygger upp sitt affärsimperium med rena gangstermetoder under privatiseringsvågen efter Sovjetunionens upplösning. Han började med ett par kiosker och gatukök, öppnade senare allt finare restauranger, genom vilka han lärde känna delar av den ryska eliten, för att slutligen skaffa sig lukrativa statliga kontrakt att få leverera mat till såväl skolbarn som militärpersonal. I Prigozjins arsenal fanns också ett eget mediebolag och trollfabriker, samt ett par mindre säkerhetsföretag som han 2014 slår ihop till Wagnergruppen.

Wagners första uppdrag blir att ingripa i det ukrainska inbördeskriget, som brutit ut samma år efter att proryska separatister i östra Ukraina, som en reaktion på den västvänliga Majdanrevolutionen i Kiev och Rysslands annektering av Krim, tar till vapen för att försöka bryta sig loss ur Ukraina. Vissa av separatistledarna visar sig vara alldeles för självständiga för Kreml, som låter Wagner rensa upp i utbrytarrepublikerna Lugansk och Donetsk, genom att mörda dem som inte helt underställer sig Moskva. Wagner tar därefter uppdrag i Syrien och Afrika, för att slutligen återvända till Ukraina efter den fullskaliga ryska invasionen 2022.

Det är också nu som Wagnergruppen blir officiellt erkänd och Jevgenij Prigozjin, som tidigare förnekat alla kopplingar, vill ta åt sig äran för dess verksamhet. Med Putins tillstånd börjar han rekrytera fångar till sin armé, med löfte om bra betalt och benådning efter kriget, och han deltar själv i striderna. På så sätt utmärker han sig från den övriga ryska eliten, som ser till att hålla sig själva och sina familjer så långt borta från fronten som möjligt. Vid det hopplöst blodiga slaget om Bachmut, där Wagnersoldaterna får fungera som kanonfoder i utnötningskriget, framträder Prigozjin plötsligt på video mitt i köttkvarnen och förbannar den ryska militärledningen för dess inkompetens och för att han inte får mer hjälp.

När den missnöjde Prigozjin sedan överger sin post vid fronten och börjar marschera med sin armé mot Moskva, står det klart att Putin har skapat ett monster som vänt sig emot honom. Det är en fascinerande och otäck historia som berättas i Döden är vår business, och boken är svår att lägga ifrån sig, trots att man vet hur det slutar. Det kan spekuleras i om huruvida Prigozjin skulle ha lyckats inta den ryska huvudstaden och vad som i så fall skulle ha hänt. Men vi kan nog alla vara tacksamma för att han inte längre är vid liv och att Wagnergruppen av allt att döma har blivit upplöst.

Döden är vår business

Av Ilja Barabanov & Denis Korotkov

Översättning: Ola Wallin

Ersatz förlag 2025.