Vem är bäst lämpad att driva den gröna omställningen? Goldman Sachs och Volkswagen (Northvolts huvudägare)? Eller måste det vara samhället som håller i taktpinnen? Det går inte bara att ösa pengar över privata företag och hoppas att de ska göra något grönt. Visst; de gör klöver och grön omställning för dem räknas i aktieutdelning.
Kommentar|Patrik Olofsson
Det senaste kvartalet har det varit många svarta rubriker kring företaget Northvolt. Tragiska nyheter om oförklarliga dödsfall bland de anställda, varav fyra är under utredning av polisen. Och nu senast varslade bolaget 1600 anställda om uppsägning.
Hur hamnade vi här? Batteritillverkning är ju en del av den gröna omställningen, och den gröna omställningen borde väl ha framtiden för sig.
Regeringen har tillsatt en krisgrupp som ska ”följa utvecklingen”, men egentligen inte göra något; gud nåde för statligt ingripande i den fria marknaden. Ordförande för riksdagens näringsutskott, Tobias Andersson (SD), tycker det är bäst att Northvolt går i konkurs och att hela den gröna omställningen mest är ett hittepå. Så där har vi inga konstruktiva lösningar på krisen.
Vad Northvolt ställer i blixtbelysning är att den gröna omställningen inte är ett politiskt neutralt projekt, där det bara handlar om ett teknikskifte där ekonomin ska drivas av el istället för fossil. Frågan är i grunden politisk och hamnar oundvikligen på den klassiska höger-vänsterskalan.
Vem är bäst lämpad att driva den gröna omställningen? Goldman Sachs och Volkswagen (Northvolts huvudägare)? Eller måste det vara samhället som håller i taktpinnen? Det går inte att bara ösa pengar över privata företag och hoppas att de ska göra något grönt. Visst; de gör klöver och grön omställning för dem räknas i aktieutdelning.
Det har sannerligen inte fattats samhälleliga resurser som östs över Northvolt. I april hade Dagens Industri räknat ut att Northvolt fått 88 miljarder i offentligt stöd. Den svenska staten, i form av riksgälden, står också som garanti för 80 procent av lånen till privata banker. Vill man vara elak kan man nog säga att affärsidén så här långt för bolaget har varit att kamma hem skattemedel.
Northvolts 88 miljarder kan man jämföra med att det i statens budget finns ett s k reformutrymme på 60 miljarder som ska finansiera regeringens ”satsningar”.
Regeringens största skryt i budgeten kring den gröna omställningen är att man ska inrätta ”ett grönt accelerationskontor. Kontoret ska öka tempot i Sveriges beslutsprocesser för att underlätta företagsinvesteringar som gör Sverige grönare och rikare”. Jag vet inte exakt vad ett ”accelerationskontor” är för något, men det måste vara ett alldeles vidunderligt kontor om man hoppas att det ska ha någon effekt på klimatet.
Men det som är tydligt är att regeringen vill prata; i ”krisgrupper” eller ”accelerationskontor”. Arbetet med den gröna omställningen ska överlåtas åt marknaden. Och häller man bara tillräckligt med pengar på marknaden så kommer det att ske.
Här måste vi dock säga; tyvärr. Det blir inte så. Alla ambitioner man än må ha med den gröna omställningen krockar med kapitalismens logik. Det är framför allt två fenomen som grusar förhoppningarna:
Dels har vi en överproduktionskris. Det marknadsliberala analysföretaget Bloomberg uppskattade att vi i början av året gick in i en överproduktionskris på batterimarknaden. Bara Kinas produktion i sig räcker för att täcka hela världsmarknaden. Och en överproduktionskris följs alltid av en period med kapitalförstöring då företag slås ut och fabriker lägger ned, tills efterfrågan är större än utbudet. Och så börjar man om.
Den kapitalistiska marknaden skapar också alltid bubblor. Kapitalflödena är oftast spekulativa. Det finns ett överskott på kapital som alltid pumpas in där förhoppningarna är som störst, tills det formella värdet på företaget/branschen vida överstiger någon reell substans och därefter kraschar.
Vi har på senare år haft IT-bubbla, bostadsbubbla, finansbubbla, kryptobubbla; allt och lite till. Och så har det varit genom hela den kapitalistiska historien och att marknaden nyktrat till kring Northvolt är ju inga konstigheter. Den planerade introduktionen på börsen 2025 har nu skrotats. Då skulle man låta folk köpa aktier för 20 miljarder i bolaget. Hade bolaget börsintroducerats tidigare hade det varit en skräpaktie idag.
Man kan ju ha olika känslor inför det, men en bank formulerar att det är ”så roligt och spännande att finansmarknaden är helt oberäknelig. Vi tror att vi har koll på de styrande fundamenten och förväntar oss en viss utveckling men så inträffar något oväntat och allt ställs på ända.” (Avanza Bank)
Vet inte om de 1600 som är varslade på Northvolt är lika roade av kapitalismens ”spännande” utvecklingskurvor. Om klimatet hade haft en röst hade det varit lika skeptiskt som de uppsagda arbetarna på Northvolt.