Israels medverkan i Eurovision Song Contest har länge gett upphov till en stor diskussion. Kontroverserna kring Israels deltagande har varit särskilt stora detta år pga. de pågående krigshandlingarna mot befolkningen i Gaza. Årets storslagna ESC-final i schweiziska Basel kantades av protester och våldsamma polisingripanden. Även vid förra årets final, i Malmö, anordnades det protester.
Kulturen|Erik Edlund
Många har frågat hur det kommer sig att Israel, år efter år, tillåts medverka trots bombningarna och utsvältningen av Gaza? Ryssland uteslöts ju från medverkan i tävlingen efter invasionen av Ukraina 2022.
Ett skäl kan enligt många bedömare vara tävlingens huvudsponsor: kosmetikaföretaget Moroccanoil.
Moroccanoil, ett företag med tydliga israeliska kopplingar, har varit Eurovision Song Contests huvudsponsor sedan 2020. Det betyder att deras varumärke lyfts fram i ESC:s marknadsföring och får miljarder exponeringar inför varje tävling. Arrangörerna bakom Eurovision Song Contest, European Broadcasting Union (EBU), en sammanslutning av olika tv- och radiobolag, har inte offentliggjort hur stora summor Moroccanoil bidrar med varje år.
EBU förnekar själva att Moroccanoils sponsorskap har påverkat beslutet att låta Israel medverka.
Zoey Jay på Helsingfors Universitet forskar om Eurovision och driver frågan att Israel inte borde få medverka i tävlingen. Hon säger till Sveriges Radios P3 Nyheter att det vore mycket svårt att ersätta sponsorpengarna från Moroccanoil.
Moroccanoil, som är en framgångsrik tillverkare av skönhetsprodukter med arganolja finns med på flera av de bojkott-listor som sprids av BDS-rörelsen (Boycott, Divestment, Sanctions). Aktivistgrupper anklagar Moroccanoil för att ha tillverkning av flera av sina produkter på illegalt ockuperad mark.
Moroccanoil har valt att vara väldigt diskreta med sina band till Israel. Väl medvetna om hur kontroversiella de kan vara. På företagets hemsida nämns ursprungslandet endast ett par enstaka gånger.
Företagets sortiment innehåller många olika sorters krämer och parfymer, men hårprodukterna med arganolja är företagets främsta stolthet.
Enligt Moroccanoils egen historieskrivning föddes idén bakom företaget när den chilensk-amerikanske entrepenören Carmen Tal upptäckte arganoljans kosmetiska krafter under en semester i Israel. Efter det investerade hon tillsammans med sin israeliske make Ofer Tal i en fabrik i Israel och började tillverka hårvårdsprodukter med arganolja.
Deras produkter finns nu i skönhetssalonger över hela Europa och Nordamerika, och har väckt många stora skådespelares, popstjärnors och stylisters intresse.
Arganoljan utvinns från arganträdet, som har sitt ursprung i Marocko. Det är därifrån företaget fått sitt namn, men i övrigt har företaget ingen koppling till landet Marocko. Huvudkontoret ligger i New York, och majoriteten av företagets produkter tillverkas i Israel. Det har även produktion i Kanada och Italien.
Den globala solidaritetsrörelsen med Palestina uppmanar till bojkott av israeliska företag och företag som på olika sätt drar vinning av Israels brott mot folkrätten. Allt fler har tagit till sig av budskapet och anslutit sig till bojkotten.
Bojkotten mot israeliska produkter kommer fortsätta så länge Israel fortsätter bryta mot folkrätten. Tills dess kommer Eurovisions glitter och glamour kantas av demonstrationer och protester.