Är det lämpligt att lobbyister ingår i nämnden som ska reglera lobbyisters inflytande? Det tycker inte granskningsinstitutet Klägget, som under oktober publicerade en rapport där de granskar riksdagens Karensnämnd.
Inrikes|Erik Edlund
Karensnämnden är en samling jurister och politiker som ansvarar för att förhindra att politiker går direkt från sina politiska uppdrag till jobb där de på ett olämpligt sätt kan utnyttja kunskaper och kontakter från politiken. Nämnden består av fem ledamöter. Två av ledamöterna är själva lobbyister: Sven-Erik Österberg är tidigare S-politiker som nu jobbar för den moderatkopplade PR-byrån Kreab. Nämndens andra politiker är även hon lobbyist. Det handlar om Moderaten Tanja Rasmusson, som har bakgrund som lobbyist för tobaksbolaget Phillip Morris och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. Kläggets rapport ifrågasätter deras opartiskhet.
Karensnämnden, som formellt har det lite mer otympliga namnet ”Nämnden för prövning av statsråds och vissa andra befattningshavares övergångsrestriktioner”, instiftades som en följd av en lagändring. I juli 2018 kom en lag som skulle reglera politikers och andra befattningshavares övergångar till känsliga yrken med intressekonflikter. Lagen säger att politiker nu måste vänta ett år innan de får välja vilket jobb de vill. Fram tills dess måste alla nya jobb anmälas till karensnämnden som sen får avgöra om det över huvud taget är lämpligt, eller ställa upp vissa villkor för anställningen.
Några exempel som Kläggets rapport berättar om är att den tidigare utrikesministern Ann Linde (S) fick en skarp tillsägelse att inte berätta statshemligheter när hon började jobba på Apple.
”Det är ju det minsta man kan begära”, tycker Klägget.
Tidigare näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) fick en reprimand från nämnden när han efter ett missförstånd inte anmälde sitt nya jobb.
Hans straff? Han fick stanna hemma från lobbyist-jobbet åt SSAB i två veckor.
Huruvida ledigheten var betald semester står det ingenting om i Kläggets rapport. Men i vilket fall som helst gick det nog ingen nöd på Thorwaldsson.
”Hårda bud”, som rapportförfattaren Max Andersson ironiskt tillägger.
Granskningsinstitutet Klägget har flera synpunkter på de villkor nämnden ställt upp. För det första så anser de att ett år är alldeles för kort tid för karensen. Dessutom anser de att reglerna borde omfatta fler. Som generaldirektörer, ministrarnas pressekreterare, riksdagsledamöter och heltidsarvoderade kommunalråd.
Klägget skriver att det är ”anmärkningsvärt” att två av fem ledamöter i nämnden är lobbyister. De menar att det är en intressekonflikt i sig att vara lobbyist och sitta i karensnämnden.
”Man får vara glad att juristerna är i majoritet och kan rösta ner lobbyisterna om det skulle behövas”, konstaterar Kläggets rapportförfattare Max Andersson.
Andersson skriver att det stora problemet med karenstiden är att karantänen är för kort och borde omfatta fler, och rundar av rapporten med att uttrycka en förhoppning att riksdagen, nästa gång de ska utse nämndens ledamöter, inte ska välja lobbyister som skadar allmänhetens förtroende för politiken.
Läs mer på:
https://klagget.nu/