Det kommer att bli dyrare med läkemedel nästa år. Regeringen och Sverigedemokraterna tänker göra förändringar i
högkostnadsskyddet som innebär att privatpersoner från och med juli nästa år får betala mer för sina läkemedel.
Inrikes|Erik Edlund
Den nedre beloppsgränsen för privatpersoner ska enligt än så länge obekräftade uppgifter i media sättas till omkring 2000 kronor. Idag går gränsen vid 1425 kronor.
Kostnaden för läkemedel har ökat med 20 procent de senaste två åren.
Med dagens system betalar man fullt pris ur egen ficka upp till 1425. Det kallas egenavgiften. Efter 1425 kronor börjar rabattsystemet gälla, och rabatten ökar successivt upp till den övre beloppsgränsen som är 2580 kronor. Efter den gränsen är
läkemedlen gratis under en period på ett år.
Åsa Lindestam, ordförande för Pensionärernas Riksorganisation (PRO) säger i ett pressmeddelande att regeringens förslag att justera högkostnadsskyddet för läkemedel innebär ökade läkemedelskostnader för patienterna.
— Det kommer att drabba äldre med små ekonomiska marginaler hårt.
Hon säger att det, förutom minskad tillgång till viktiga läkemedel och en ökad ekonomisk börda för redan sårbara grupper, finns en risk att vissa patienter skjuter upp eller avstår från nödvändig medicinering när det blir dyrare.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson säger till Sveriges Radios Ekot att regeringen kommer arbeta för att säkerställa att de som behöver mycket läkemedel kommer drabbas minst av ändringen. Men hon säger också att vi alla nog kommer behöva
betala mer för läkemedel i framtiden.
— Jag ser inte framför mig att läkemedelskostnaderna kommer minska när vi får nya innovativa läkemedel som kan ge god hjälp, behandling, och ibland till och med bot.
Hon säger att det kommer bli ett skifte i hela budgeten där läkemedel kommer ta en större del av kostnaderna.
Nooshi Dadgostar (V) och Karin Rågsjö (V) skriver i en debattartikel att förändringarna i högkostnadsskyddet kommer leda till att fler tvingas välja mellan medicin, hyra och mat på bordet.
De skriver att det aldrig har varit dyrare att leva i Sverige än nu, med höga matpriser, hyror, räntor och el-kostnader.
— I detta läge vill regeringen och Sverigedemokraterna alltså att det ska bli ännu dyrare för människor att hämta ut livsviktig medicin. Det är inte bara orimligt – det är oacceptabelt. Skriver Dadgostar och Rågsjö.
De två vänsterpartisterna varnar för att konsekvenserna av ändringen kan vara livsfarliga och dessutom på sikt leda till högre kostnader för samhället.
Samtidigt vill de ifrågasätta regeringens prioriteringar. De är kritiska mot att regeringen, samtidigt som vanligt folk får det allt svårare, väljer att sänka skatten för de som tjänar allra mest. Exempelvis kommer en person som tjänar 70 000 kronor i månaden att få en
skattesänkning på 11 000 kronor per år.
Vänsterpartiet säger, tillsammans med Miljöpartiet, nej till att höja egenavgiften i högkostnadsskyddet. De uppmanar regeringspartierna, SD, Socialdemokraterna och Centerpartiet att tänka om.
De skriver att det är fullt möjligt att skapa ett samhälle där alla har möjlighet att leva ett bra liv och inte behöva välja mellan att köpa medicin eller betala räkningarna.
— Men då måste vi sätta människors behov och ekonomi före enorma skattesänkningar.