Om man följt media på sistone har det varit svårt att missa Trumps egendomliga anspråk på Kanada och Grönland. I sammanhanget kan det kanske vara intressant att veta att Kanada och Danmark (Grönland är ett självstyrande danskt territorium) har varit i en gränskonflikt tidigare. Med varandra.
Utrikes|Erik Edlund
Konflikten handlade om Hans Island – även kallad Tartupaluk på det grönländska språket. En liten oansenlig obebodd ö, bestående av ingenting annat än sten och snö mitt i Nares sund, mellan Kanada och Grönland.
Där finns inga mineraler, ingen olja, det går inte att odla något, och det var nog inte heller någon som kunde tänka sig att bosätta sig på ön. Det finns kort sagt ingenting som gör Hans Island värd att ha. Men både Danmark och Kanada ville absolut ha ön. Och de var t.o.m. villiga att gå ut i krig för den!
Det sk. whiskey-kriget mellan Kanada och Danmark varade i 49 år. Och under den nästan fem decennier långa konflikten avfyrades inte ett enda skott.
Till skillnad från andra gränsdispyter präglades kampen om Hans Island av humor och kamratligt utbyte av alkoholhaltiga drycker.
Dispyten började 1973 när Danmark och Kanada skulle dra en gräns genom Nares sund. De kunde inte komma överens om vem som skulle kontrollera Hans Island. Det kanadensiska anspråket på ön baserades på ett landköp 1880 från Hudson Bay Company, medan danskarna menade att ön var viktig för den inuitiska befolkningen på Grönland.
Whisky-kriget eskalerade 1984 när kanadensiska soldater landsteg på ön och reste den kanadensiska flaggan. Som en present till danskarna lämnade de också en flaska kanadensisk whisky.
Därefter kom den danska ministern för grönlandsfrågor till ön, reste den danska flaggan, lämnade en flaska dansk snaps och ett anslag som välkomnade besökare till den danska ön. Hans Island var återerövrat! Åtminstone tills nästa gång det kom kanadensare till ön och reste en flagga och lämnade några flaskor whisky.
Så fortsatte det, år efter år, och varken danska eller kanadensiska regeringar verkade ha särskilt bråttom att reda ut frågan. Det handlade ju i både danskars och kanadensares ögon trots allt bara om en hög sten och is mitt i ett fruset hav. Dessutom så var det ganska kul!
2022 lyckades dock de båda länderna enas om en lösning på konflikten. Hans Island kom att delas på mitten mellan det kanadensiska territoriet Nunavut och det danska självstyrande territoriet Grönland. Delningen av Hans Island godkändes av det danska folketinget i december 2023. Överenskommelsen fastslog också villkoren för sjötrafik i vattnen runt ön. Något som kan komma att ha stor betydelse i framtiden då den globala uppvärmningen väntas öppna upp nya fraktvägar för sjötransporter mellan Nordamerika, Europa och Asien. Överenskommelsen fastslog också att ursprungsbefolkningen på Grönland skulle ha tillgång till ön.
Uppgörelsen om Hans Island sammanföll i tid med Rysslands krigshandlingar mot Ukraina. Den var därför ett symboliskt sätt att visa att internationella konflikter kan lösas fredligt och pragmatiskt. Genom diplomati, humor och utbyte av rusdrycker.