September är varmare än någonsin i Sverige! Onsdag förra veckan slogs det 49 år gamla rekordet när temperaturen steg upp till
över 30 grader. Det är den högsta temperaturen som uppmätts en septemberdag dagen sedan SMHI började mäta.
Det tidigare värmerekordet uppmättes 1975 i Skåne och visade 29,1 grader. Det rekordet är nu slaget. Allra varmast var det i
Helsingborg där termometern visade på 31,3 grader.
Inrikes|Erik Edlund
Det är noterbart då det på decimalen har slagit vårt tidigare rekord med två hela grader, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, till TT.
SMHI skriver på sin hemsida att det inte finns många exempel från historien när det varit lika varmt i september. Det kan delvis bero på att september brukar vara en besvärlig månad att mäta när det gäller statistik över värmerekord, då många tidigare mätningar är väldigt gamla eller osäkra på andra sätt.
”Om vi ändå tittar på de historiska motsvarigheter som kommer närmast dagens finner vi två fall i närheten av det vi upplever nu. Det ena från den 1-2 september 1886 och det andra från den 16-17 september 1947.
Så höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen. Det kan framförallt vara ett problem för riskgrupper som äldre, kroniskt sjuka och barn. Värmen kan innebära risk för uttorkning och utmattning.
Det gamla rekordet slogs på åtta olika platser i landet. Exempelvis Halmstad och Borås.
SMHI är inte förvånande. De skriver att den pågående klimatförändringen gör att sannolikheten för värmeböljor ökar. EU:s klimattjänst Copernicus och WMO (World Meteorological Organization) presenterade så sent som i april i år en rapport som visar att Europa är den kontinent där klimatet förändras snabbast. Ungefär dubbelt så mycket som det globala genomsnittet.
Samtidigt som detta pågår kritiseras regeringen för att inte riktigt ta klimatarbetet på allvar. Bland annat har regeringen slutat finansiera nattåget mellan Stockholm och Umeå och pendeltåget mellan Stockholm och Uppsala. Regeringen har också tagit bort flygskatten. Flygskatten infördes av den förra regeringen 2018 för att få ned flygets påverkan på klimatet.
Regeringen bryter också medvetet mot EU:s regler om utsläpp. Då den egna politiken inte riktigt når upp till EU:s regler om energieffektivitet och förnybar energi vill man ha undantag från de regler som råder i EU (och som Sverige för övrigt var med
och genomförde).
– Jag står för att utsläppen på kort sikt nu ökar, säger Ebba Busch, energiminister (KD).
SCB visade i sin statistik över de samlade svenska utsläppen det första kvartalet att utsläppen ökat med 6,7 procent jämfört med motsvarande tid förra året. Utsläppen kommer framförallt från vägtransporter, personbilar, byggbranschen och jordbruket.
Miljörörelser sätter de ökade utsläppen från just transporter i samband med regeringens sänkning av reduktionsplikten och slopandet av elbilsbonusen.
”Det är jaktsäsong på miljö- och klimatpolitik på regeringskansliet.” skriver Naturskyddsföreningens ordförande i ett inlägg på LinkedIn.