Militarism, krig och klimatkris

— Militarismen förstärker klimatkatastrofen

— ”Säkerhet” istället för vindkraft

— Tidölaget förnekar sig inte

Militarismen är med sina massförstörelsevapen ett av de största hoten mot mänskligheten. Upprustningen och vapenproduktionen tar också enorma resurser från en mängd andra områden som skulle behöva dessa tillgångar. Dessutom förstärker militarism och krig klimatkrisen. Enligt forskarnätverket Ceob orsakar militära konflikter och militär verksamhet drygt fem procent av världens samlade utsläpp av växthusgaser, samtidigt är militärmakter runt om i världen mycket ovilliga att bidra med data om sina utsläpp – detta gäller även Sverige.

Ledare|Vecka 46

Konflikten mellan militarismen och behovet av att ställa om och bekämpa klimatkrisen har i Sverige också visat sig vid ett flertal tillfällen när ny vindkraft fått avslag av regeringen med hänvisning till krigsmaktens behov. Med anledning av dessa krockar, och det stora behovet av att bygga ut vindkraften och den förnybara energin, genomfördes en studie år 2022 av Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI). Den genomfördes på uppdrag av Försvarsmakten och Energimyndigheten med syfte att ”studera möjligheten till samexistens mellan Försvarsmaktens verksamhet och utbyggd vindkraft”. Rapportförfattarna bedömde att det fanns ”goda möjligheter till att öka samexistensen” och att det var viktigt att studera erfarenheter från andra länder.

Men uppenbarligen var inte den svenska krigsmakten intresserad av någon sådan ”samexistens”. I förra veckan kunde vi höra Generallöjtnant Carl Johan Edström säga att vindkraftverken stör övervaknings-systemen och försämrar möjligheten att upptäcka inkommande robotar. Tidö-regeringen var då snabb med att instämma med militären. Den 4 november 2024 meddelande klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att totalt 13 vindkraftsparker inte får tillstånd att byggas i Östersjön. ”En etablering av dessa skulle medföra en oacceptabel påverkan på försvarets intresse”, påstod hon. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sa att det var ett ”tufft besked att ge”, men att det samtidigt ”var givet” eftersom de (regeringen) tar ”försvaret av Sverige på allra största allvar”. Och Försvarsministern Pål Jonson sa att de havsbaserade vindkraftverken skulle få negativa konsekvenser för Sveriges ”starka signalspaningsförmåga”. De skulle störa sensorerna på de luftvärnsrobotar av typen Patriot som Sverige köpt av USA.

Inte ett ord om studien från FOI, från dessa regeringsrepresentanter, inte heller ett ord om att krigsmakterna i exempelvis Tyskland och Polen lyckats samverka med vindkraften. Så har till exempel Tyskland 40 gånger mer installerad kapacitet från havsbaserade vindkraftverk än Sverige. Den tyska krigsmakten har inte sagt nej till vindkraftens utbyggnad utan just lyckats ”samexistera”.

Regeringens beslut är inte heller något litet slag mot den förnyelsebara energikällan vindkraft. Tvärtom. Enligt Energimyndigheten var år 2023 den totala elproduktionen i Sverige cirka 163 TWh och elanvändningen 135 TWh. Den beräknade elproduktionen från dessa nu stoppade vindkraftverk i Östersjön ligger på 146 TWh. Det är en ofattbart stor andel av den totala elproduktionen genom förnybar energi som vi nu går miste om. Sannolikt förstärker det istället Tidö-regeringens redan koncentrerade fokus på kärnkraft; för att producera motsvarande mängd energi med kärnkraft skulle det krävas nästan 18 kärnkraftsreaktorer.

Förutom att både militären och regeringen struntar i sin egen rapportstudie och erfarenheterna från andra länder, vilket än en gång visar vilken extrem regering vi har, så bygger deras avslag på en falsk hotbild. Det är en hotbild som motiverat såväl Nato-anslutning som DCA-avtal med USA samt en kraftig upprustning. Denna uppfattning, eller propaganda, om det överhängande hotet från Ryssland bygger på en felaktig analys av viljan och förmågan hos den ryska regimen.

Ryssland är en före detta stormakt på dekis, mer att likna vid en militariserad bensinmack än en kraftfull supermakt. Trots att Ryssland rustar så lägger Nato årligen runt 17 gånger mer på militära rustningar. Trots flera års krig har Ryssland inte heller lyckats lägga under sig Ukraina. De hotar förvisso även vissa av de andra grannar som tidigare tillhörde det sovjetiska väldet. Men Ryssland har definitivt varken förmåga eller ambitioner att lägga under sig Sverige. Däremot har det varit en användbar propaganda.

Tidöregeringen fortsätter att visa sig som en katastrof för möjligheterna att möta klimatkrisen. De har bland annat avvecklat Miljödepartementet, sänkt priset på fossila drivmedel, slopat bonus malus, ökat milersättningen och minskat anslagen till naturvård. Nu förstör de vindkraftens utbyggnad. Dessutom har vi fått en övertydlig bild av konflikten mellan militarismen och satsningar mot klimatkrisen.