Rojava under svårt hot
Turkiska massbombningar
Skändligt svenskt stöd till Erdogan
Israels statsterrorism har nu i drygt ett år plågat Gazas befolkning, med den fasansfulla konsekvensen att stora delar av landremsan nu är lagd i ruiner. Turkiets despot Erdogan har i hårda ordalag fördömt Israels övergrepp, samtidigt som hans egna krigsmakt – i skuggan av Gaza och under nästan kompakt medial tystnad – intensifierat sina bombningar av Rojava, det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien.
Ledare | Vecka 43
Den 1 oktober 2023 självmordsbombade den kurdiska motståndsrörelsen PKK det turkiska inrikesministeriet i Ankara. De två förövarna miste livet, men annars var det endast två säkerhetsvakter som skadades lindrigt. Aktionen väckte dock den turkiska regimens raseri. Självstyret i Rojava pekades ut som anstiftare och Turkiets utrikesminister proklamerade att all infrastruktur och energianläggningar i Rojava var ”legitima mål”. Nu, efter attacken mot den turkiska vapenproducenten TAI utanför Ankara, återupprepas bombningarna i stor skala.
Turkiets tidigare bombningar fick förödande effekter. 15 januari i år tillkännagav administrationen i Rojava ett uttalande: ”Denna aggression, som kväver möjligheterna till lösning och stabilitet, är inget annat än en strategi för förintelse och förstörelse”. Man listade dessutom 73 turkiska attacker enbart under perioden 12-15 januari. Det handlade om att två oljeraffinaderier fullständigt förstörts, attacker mot kraftverk som utlöst omfattande strömavbrott, demolering av bostäder samt bombningar av jordbruk i ett antal distrikt. Därefter,15 februari, bedömde den oberoende nättidningen Truthout att 80 procent av elnätet och vattenmagasinen i Rojava förstörts sedan i oktober föregående år.
Turkiets destruktionsiver har också fortsatt fram till dags dato. I Dagens Etc (1/10) intervjuades Shizar Ali, det kurdiska självstyrets representant i Sverige. Han underströk att även skolor och sjukhus utsatts för bombningar och sade att ”Turkiets attacker har förstört väldigt mycket och ökat folks lidande, när infrastrukturen redan varit dålig under många års krig i Syrien”.
Hur har då svenska regeringar agerat? Skandalöst nog beviljades 30 september 2022 återigen vapenexport till Turkiet, som en konsekvens av samarbetsavtalet Sverige-Turkiet vilket kom att utgöra den svensk inträdesbiljetten i Nato. Shizar Ali kommenterar upprört i Dagens Etc: ”Det är oacceptabelt att man hjälper en diktatur att attackera oss och stärka sin ställning i norra Syrien. Ska det vara fritt fram att handla vapen från Sverige i ett sådant läge?”. Samarbetsavtalet inbegriper därtill att SÄPO och turkisk säkerhetstjänst samarbetar i ”kampen mot terrorismen”, att kurder utsätts för förföljelse på svensk mark, att Sveriges regering inte längre överhuvudtaget kritiserar turkiska brott mot mänskliga rättigheter, med mera. Tidölaget och socialdemokraterna bär i sammanhanget en lika stor skuld. Det handlar om en av de mest makabra händelserna i svensk utrikespolitiks historia. Ulf Kristersson och Magdalena Andersson kan inte annat än beskyllas för kvalificerat svineri!
Det radikala styret i Rojava – med det regerande partiet PYD och dess väpnade gren YPG-YPJ i spetsen – har dragit det tyngsta lasset i kampen mot IS med över 10 000 stupade som följd. Under oändliga svårigheter strävar man efter att bygga ett mer jämlikt och demokratiskt samhälle där inte minst kvinnors frigörelse, medvetandegörande i form av utbildning och bildandet av ekonomiska kooperativ prioriteras. Den kurdiska folkgruppen – och dess allierade – har en självklar rätt att själva bestämma över sin framtid i norra Syrien. De har en självklar rätt att få bygga sitt samhälle i fred.
Rojava angår oss alla!